Zaposlovanje

Kako do študentskega dela med počitnicami?

13. 7. 2020 avtor: Uredništvo

Poletje je čas, ko si mnogo mladih poišče počitniško delo preko študentskega servisa. V trenutnem nestabilnem času po epidemiji so mladi občutili velik upad ponudbe študentskega dela, saj veliko poklicev in del ni mogoče opravljati. Študenstki servis Adecco smo zato povprašali, kakšno je trenutno stanje glede počitniških del, v luči aktualnih trendov na področju študentskega dela pa je mlade bralce portala mlad.si nagovorila tudi Anja Fortuna, predsednica Mladinskega sveta Slovenije

Na vprašanje, kakšne so trenutne možnosti mladih glede počitniškega dela v času po epidemiji, so nam s kadrovske agencije Adecco odgovorili, da v študentskem servisu Adecco trenutno sicer beležijo upad dela, pa vendar je odprtih kar nekaj prostih delovnih mest. Aktualna počitniška dela so v veliki večini povezana s trgovsko branžo, proizvodnjo dejavnostjo in administrativnimi deli. Ravno v tem času pa so se povišale urne postavke, saj imajo podjetja potrebo po študentski delovni sili praktično takoj. “Ugotavljamo, da se v povezavi s preteklim letom število mladih iskalcev zaposlitev ni bistveno zmanjšalo, niti povečalo. Mnogo študentov je v času epidemije čez noč ostalo brez študentskega dela in primarnega vira dohodkov, zato so trenutno pripravljeni poprijeti za kakršnakoli alternativna dela, ne glede na situacijo s korona virusom. 
Bistveno zmanjšalo pa se je število delodajalcev in razpisanih delovnih mest.” je obrazložila Eva Rupnik, koordinatorka področja rekrutacije v Adeccu in mladim predlagala: “V Adecco predlagamo vsem študentom, da se enostavno prilagodijo novim razmeram. Tako na trgu, kot tudi v gospodarstvu, so optimistični in pripravljeni na nastale spremembe. Aktivnim in vztrajnim mladim iskalcem zaposlitvenih priložnosti bodo vrata na trgu vedno odprta.

Študentke in študente ob tej priložnosti nagovarja tudi Anja Fortuna, predsednica Mladinskega sveta Slovenije:  “Pridobiti delo v tem obdobju je vsekakor težko, zagotovo pa je za tiste mlade, ki so pridni in aktivni, lažje.” Mladim svetuje, da se angažirajo v svoji lokalni skupnosti, kjer delujejo in kjer lahko prispevajo svoje izkušnje ter znanje. “Se pa vsekakor ne smete bati opravljati nobenega dela. Pomembno je tudi, da jasno poudarite kakšne so pravice študentskih delavcev in delodajalcu ne smete dovoliti, da vas izkorišča. Hkrati pa morate biti vestni in delavni. Mislim, da počitniških del ne jemljemo dovolj resno oziroma spoštljivo. Če se dela lotiš z zagonom, lahko od njega pridobiš marsikaj. Jaz sem vse počitnice in vikende preživela “za šankom” in ta mi je prinesel ogromno nekih veščin. Le dojemljiv moraš biti za stvari, ki se dogajajo okoli tebe.

Poiskali smo nekaj rešitev in povezav do prostih počitniških del po Sloveniji:

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: freepik