Aktivno državljanstvo

Kako lahko glasujem na državnozborskih volitvah 2022, če na dan volitev ne morem na svoje volišče?

6. 4. 2022 avtor: Uredništvo

Prve volitve letošnjega super volilnega leta se približujejo, do državnozborskih volitev je namreč še manj kot mesec dni.

Boš 24. aprila odsoten_na? Glasuješ lahko tudi predčasno, in sicer v torek, 19. aprila, v sredo, 20. aprila in v četrtek, 21. aprila. Voliš lahko le na predčasnih voliščih svojega volilnega okraja. Predhodna najava za predčasne volitve ni potrebna. Za glasovanje potrebuješ osebni dokument, torej osebno izkaznico, potni list ali vozniško dovoljenje, s katerim se lahko identificiraš. Seznam volišč za predčasno glasovanje najdeš na naslednji povezavi.

Na dan volitev je mogoče tudi glasovanje izven svojega volilnega okraja, in sicer na volišču omnia, vendar je za tako vrsto glasovanja potrebna predhodna najava do vključno srede, 20. aprila. Vlogo lahko oddaš tukaj. Seznam volišč omnia najdeš na naslednji povezavi.

Zaradi okužbe s korona virusom sem v času volitev v izolaciji, lahko vseeno glasujem?

Glasuješ lahko po pošti, vendar moraš o tem vsaj 5 dni prej obvestiti okrajno volilno komisijo, zraven pa priložiti ustrezno potrdilo. To lahko storiš tukaj.

V prihodnjih dneh bomo na portalu mlad.si objavili tudi pregled volilnih programov na področju mladih, zato še naprej redno spremljajte naš portal.