Mladinsko delo / Šport

Kako so se mladi učili o planinstvu?

18. 8. 2023 avtor: Planinska zveza Slovenije
tečaj o planinstvu

Petnajst mladih, ki so želeli en teden v svojem poletju preživeti malo drugače so se tudi letos med 7. in 15. julijem zbrali v Bavšici, na tečaju Mladinski voditelj.

Kaj pa sploh to je? Tečaj Mladinski voditelj je neformalno izobraževanje za mlade na področju planinstva, kjer mladi pod budnim očesom vodnikov brusijo svoje planinsko znanje. Skozi predavanja in praktično delo so se učili o zgodovini planinstva, Planinski zvezi Slovenije in Mladinski komisiji, delu z mladimi, bontonu v gorah, prvi pomoči, planinski opremi, gibanju na planinskih poteh, orientaciji in še in še…

Na tečaju so jih obiskali tudi različni gosti, ki so jih poučili o zanimivih temah. Inštruktorja planinske vzgoje sta jih popeljala na bližnjo učno ferato, gorska reševalka pa jih je skupaj s svojo lavinsko psičko ponesla v svet gorskih reševalcev.

Letošnji tečaj ni služil le v namene izobraževanja MVjev,  na tečaju so se nam prvič pridružili posebni gosti – instruktorji markacisti. Ti so udeležence tečaja poučili o delu markacistov in izvedli markacistični tečaj. Temu tečaju so se pridružili tudi nekateri člani vodstva in tako je Planinska zveza Slovenije pridobila kar 19 novih markacistov A kategorije, ki so se zavezali k urejanju in označevanju planinskih poti.

V času bivanja v Bavšici je na Bovškem pustošilo neurje, ki je uničilo planinski tabor v Čezsoči. Kot zavedni planinci so mladi priskočili na pomoč članom Savinjskega MDO pri podiranju ostankov tabora in tako pokazali srčnost pravih planincev. S koncem tečaja, pa so udeleženci morali svoje novo znanje tudi dokazati. Teden preživet v objemu gora so tako vsi udeleženci uspešno zaključili z izpitno turo in testi.

Več ostalih novic o Mladinski komisiji PZS lahko preberete na naši spletni strani.