Izobraževanje

Kam po osnovni šoli: po idrijsko

25. 10. 2022 avtor: Mladinski center Idrija

Kam pa po osnovni šoli? je vprašanje, ki si ga in si ga še bodo devetošolci velikokrat postavljali te mesece – ali pa ga bodo slišali od dobronamernih staršev in sosedov.

Da bi idrijsko-cerkljanskim devetošolcem olajšali to odločitev – ali jim dali nove ideje – so na prvi oktobrski petek v Mladinskem centru Idrija že četrto leto zapored organizirali Dan poklicev in podjetništva, kjer mladi dobijo informacije o različnih možnostih, ki jih imajo na izbiro za izobraževanje po zaključeni osnovni šoli.

Obiskovalcem so svoje programe predstavile različne srednje šole iz bližnje in daljne okolice. Pri dijakih in predstavnikih srednjih šol (vse od Nove Gorice do Postojne, Ljubljane, Naklega in vmes) so se lahko na primer pozanimali o splošnih, tehniških, športnih in umetniških gimnazijskih programih, strokovne srednje šole so predstavljale šolanje za različne poklice (pek, vrtnar, avtomehanik, avtoserviser, veterinar, fotograf …), večja lokalna podjetja (Eta, Hidria, Zdravstveni dom) pa so predstavila svoje delo, katere poklice zaposlujejo, možnosti štipendiranja ….

Podjetniško noto je prispevala okrogla miza Idrijsko-Cerkljanske razvojne agencije in SPOT točke. Trije lokalni podjetniki (Martina Čuk, Samuel Gantar in Valter Bonča) so razglabljali o ustvarjanju lastne podjetniške poti v domačem okolju ter s tem mogoče mladim dali pogum, da že sedaj razmišljajo o morebitni samostojni podjetniški poti – če imajo dobro poslovno idejo in če bi bili radi sami svoj šef, imajo na Idrijskem veliko priložnosti, spodbud in pomoči, da to tudi uresničijo. MCI upa, da je s tem dogodkom in dodatnim programom pomagal mladim pri izbiri nadaljnjega izobraževanja, da bodo šli pogumno in z zanosom naprej. Devetošolci, srečno!