Zabava in prosti čas

Karantena? Ni problema!

2. 4. 2020 avtor: Uredništvo

mladinskem dnevnem centru Blok iz Škofje Loke so v zahtevnem ter za mlade predvsem specifičniem času epidemije temu prilagodili tudi svoj program. Prepoved druženja s sovrstniki, preživljanje dni na omejenem prostoru s starši in sorojenci, ob tem pa še šolanje na daljavo pri številnih mladih, predvsem tistih z manj priložnosti, povzroča občutke nemoči, stiske ter različne konflikte. Tamkajšnji mladinski delavci so zato že v prvem tednu po zaprtju šol pričeli s projektom KARANTENA? NI PROBLEMA!

Namen tega je v prvi vrsti vsem udeležencem ter njihovim staršem nuditi pomoč pri šolanju na daljavo, saj se zavedajo, da omenjeno za marsikatero družino predstavlja prevelik zalogaj, hkrati pa iz izkušenj vedo, da je težave najbolje reševati, ko so to še težavice. Nekaterim udeležencem iz priseljenskih družin tako učno pomoč nudijo na dnevni ravni, spet drugi se nanje obračajo le občasno. Ugotavljajo, da je mladih, ki potrebujejo pomoč, iz tedna v teden več. Vsem, tako mladim kot staršem, je na voljo tudi brezplačna terapevtska pomoč, ki je namenjena predvsem uspešnemu soočanju z različnimi stresnimi situacijami. Kot pripovedujejo, z izjemo tovrstne podpore, drugega, bolj resnega programa z udeleženci ne izvajajo, saj naj bi bili le-ti že dovolj obremenjeni s šolskim delom. Ostajajo pa z njimi v rednih “digitalnih stikih”, saj so v sklopu projekta ustvarili zasebno Instagram skupino, kjer v obliki skupinskih pogovorov, javljanj v živo in vlogov obdelujejo aktualne ter njim ljube vsebine bolj sproščujoče narave. Ena izmed tovrstnih aktivnosti je IG natečaj #objavaizosame, kjer mladi preko objav dnevno delijo zanimive utrinke njihovega soočanja s trenutnimi razmerami.

Sicer pa so mladinski delavci ter prostovoljci v prvih kriznih dneh priskočili na pomoč lokalni civilni zaščiti. Med drugim so skrbeli za zagotavljanje spoštovanja varnostnih ukrepov v lokalnih trgovinah. Kljub temu, da projekt dokaj uspešno nadomešča njihov redni program v teh časih, pa tako delavci in prostovoljci, še zlasti pa njihovi udeleženci, čakajo dan, ko se bodo vrata njihovega centra ponovno odprla.

Vir in foto: Mladinski dnevni center Blok