Kultura

Kino Otok – Isola Cinema letos praznuje!

26. 4. 2024 avtor: Uredništvo
banner dogodka

Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema letos praznuje! V dvajsetih festivalskih izdajah, intenzivnih filmu posvečenih druženjih, so razvili večgeneracijsko skupnost, posvečeno raziskovanju filma, družbe in sveta: skupnost gledalcev, ustvarjalcev in profesionalcev.

Program festivala so v dveh desetletjih razvijali osredotočeni na silovito moč filma kot izraza in komunikacije, ki v mnogoterih oblikah spodbuja radovednost, razumevanje in povezovanje. Jubilejna izdaja se bo ozirala v zgodovino festivala, pregledovali bomo sodobno filmsko pokrajino in razmišljali o prihodnosti Kino Otoka, filma in družbe.

Osrednje dogajanje 20. mednarodnega filmskega festivala Kino Otok, ki bo med 5. in 9. junijem 2024 oživil številne festivalske lokacije v Izoli, se bo v maju, juniju in vse do jesenskih mesecev razširilo tudi v Ljubljano in satelitske lokacije po Sloveniji in v tujini. Tudi letos bodo na ogled številni filmi, ki razkrivajo moč filmskega izraza in ki jih bodo pospremili njihovi avtorji, pripravljeni na dialog o filmu, filmskem ustvarjanju in raznolikih tematikah, ki jih njihovi filmi obravnavajo.

Bogat program filmov in drugih dejavnosti Podmornica bo osvetljeval in širil poglede otrok, mladostnikov in družin. Profesionalci z različnih področij, povezanih s filmom, se bodo srečevali in izobraževali na vsebinah PRO Otoka. In ne nazadnje, festivalsko dogajanje se bo razlilo tudi na številne lokacije po Izoli, kjer bodo obiskovalci festivalsko izkušnjo obogatili še z drugimi kulturno-umetniškimi vsebinami.

Kateri filmi bodo na voljo za ogled?

Na 20. izdaji festivala bodo prikazali nove filme avtorjev, ki so dve desetletji redno bogatili festivalski program: Temeljne resnice jezera (Essential Truths of the Lake, 2023) Lava Diaza, Eureka (2023)  Lisandra Alonsa, Črni čaj (Black Tea, 2024) Abderrahmaneja Sissakoja, Ko raste zelena trava (While the Green Grass Grows, 2024) Petra Mettlerja, Dahomej (Dahomey, 2024) Mati Diop, El Shatt – načrt za utopijo (El Shatt – nacrt za utopiju, 2023) Ivana Ramljaka, Zlata nit (The Golden Thread, 2022) Nishthe Jain in program najnovejših kratkih filmov Billa Morrissona.

Program bodo obarvali tudi filmi avtorjev, ki razkrivajo nove, inovativne filmske govorice, na primer 78 dnevov (78 dana, 2024) Emilije Gašić, Odmev (El Eco, 2023) Tatiane Huezo, Zinzindurrunkarratz (2023) Oskarja Alegrie in Tukaj (Here) Basa Devoza. Manjkale ne bodo zgodovinske klasike Ildikó Enyedi, Tawfika Saleha, Govindana Aravindana in Kire Muratove, katere retrospektivo filmov boste na Otoku v Ljubljani, v Slovenski kinoteki in Kinodvoru, gledali jeseni.

*Producent festivala je Otok, zavod za razvoj kulture in družbe. Koproducenti festivala so Center za kulturo, šport in prireditve Izola, Slovenska kinoteka in Kinoatelje. Mestni kino Kinodvor in Italijanska samoupravna narodna skupnost Izola sta partnerja festivala. 20. festival Kino Otok podpirajo javni sofinancerji: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Občina Izola, podprogram Evropske komisije Ustvarjalna Evropa MEDIA in Ministrstvo za javno upravo.

Vir: Kino Otok – Isola Cinema