Mladinsko delo

Konjiški december: Keramika, umetnost, legende in moč skupnosti

10. 1. 2024 avtor: Mladinski center Dravinjske doline
DJ

V Mladinskem centru Dravinjske doline (MCDD) so december otvorili_e z delavnico oblikovanja gline, ki jo je vodila Maruša Gorinšek. Udeleženke so se v teoriji in v praksi spoznale z osnovami oblikovanja uporabnih keramičnih izdelkov. Po uvodnem pogovoru o zgodovini in tehnikah oblikovanja keramike je vsaka izmed udeleženk načrtovala in oblikovala dva ali več izdelkov po lastni izbiri. Oblikovane izdelke so nato okrasile z barvami, primernimi za poslikavo keramike.

Umazane roke in smeh v prostorih MCDD.

MCDD je izvedel tudi brezplačno delavnico »Fake news indikatorji« za dijake_inje 2. letnika Gimnazije Slovenske Konjice. Dijaki_nje so se ob mentorstvu mladinskih delavcev učili_e prepoznavanja lažnih novic v medijih, kritične presoje podanih informacij in metod preverjanja pristnosti novic v medijih. Raziskovanja tematike so se lotili_e preko analiziranja člankov in skupinske debate, za konec pa so z metodo igre vlog odigrali_e situacijo preverjanja pristnosti informacij v izbranem članku. Strinjali_e so se, da je tema, še posebej v današnjem času, ko ima posameznik_ca na voljo številne vire informacij, zelo pomembna, da se izognemo zavajanju in uspešno ločimo med lažnimi in verodostojnimi podatki.

Učili_e so se prepoznavanja lažnih novic.

MCDD v razstavni galeriji MC Patriota vsako leto z namenom podpore mladim umetnikom in umetnicam gostuje številne razstave. Tokrat so uspešno otvorili_e razstavo avtorice SaraWired. Sara je mlada umetnica, ki se med drugim ukvarja z digitalno ilustracijo. Na razstavi, ki bo za ogled na voljo do konca januarja 2024, si je mogoče ogledati številne ilustracije, natisnjene na papir in na tekstil.

Sara Žičkar (SaraWired) je na ogled postavila 18 del.

Gledališka skupina Gimnazije Slovenske Konjice se je v prostorih MCDD predstavila z avtorsko gledališko predstavo Oživljanje konjiških legend. Predstavo, v kateri so na kreativen način uprizorili_e bogato zgodovino lokalnih legend, so ustvarili_e pod vodstvom Mihe Slapnika in se z njo uvrstili_e tudi na festival Vizije, kjer so za vrhunsko uprizoritev prejeli_e nagrado. Obiskovalci in obiskovalke so se strinjale, da je bila predstava inovativna, poučna in zabavna.

Gledališka skupina Roza orehi je na samosvoj način uprizorila konjiške legende.

Konec decembra se je v duhu praznikov v MC Patriotu odvil dobrodelni koncert, ki ga je MCDD organiziral v sodelovanju z Lions klubom Konjice Vita. Namen dogodka je bil zbiranje sredstev za pomoč socialno ogroženim starejšim prebivalcem iz lokalnega okolja. Na odru so nastopili lokalni DJ-i iz vrst Agregata, Gonobeats in Bingl Bongl, ki so obiskovalce in obiskovalke navdušili z odlično glasbo.

Poleg glasbenega programa je potekala tudi dražba umetniških del, ki so jih donirali_e talentirani_e lokalni_e umetniki_ce. MCDD se iskreno zahvaljuje vsem sodelujočim umetnikom in ostalim, ki so pomagali pri organizaciji dogodka, ter obiskovalkam in obiskovalcem, ki so s svojo udeležbo prispevali k uspešni izvedbi dogodka in zbrali sredstva za dober namen.

Skupnost je dokazala, da je solidarnost še kako živa in da glasba lahko združi ljudi v dober namen.