Aktivno državljanstvo / Angažiraj se

Korak k človeku

30. 5. 2019 avtor: Mladinski center Zagorje ob Savi

Deset različnih držav, deset različnih jezikov, deset različnih kultur, več sto različnih osebnih vrednot in deset unikatnih perspektiv. Dva dneva so preživeli skupaj brez uporabljanja družbenih omrežij ali gledanja videov na youtube kanalu. Kaj jih je pripeljalo skupaj? Najbolj skupna tema vseh ljudi, človekove pravice.

11. in 12. maja so ÖyküKocaman, Daniela Brunclíková in Tessa Kuorelahti v Mladinskem centru Zagorje ob Savi, gostile 7 EVS (evropska prostovoljska služba) prostovoljcev in organizirale EVS vikend. Organizacijska ekipa si je za glavni cilj postavila temeljit razmislek o človekovih pravicah in o tem, kako širiti zavedanje o tej temi.

»To smo izbrale, ker je celoten svet vključen v diskriminatorno politiko, veliko je sovražnega govora in človekove pravice niso dosegljive vsem ljudem. Z našim načrtom širjenja ideje bodo ljudje razmišljali in govorili o človekovih pravicah v Sevnici, Ljubljani, Kamniku in Litiji s skoraj 70 osebami. Mogoče ne bomo spremenili celotnega sistema, ampak vredno je poskusiti. Z učinkom snežne kepe ljudje dobijo zavedanje in ne izvajajo diskriminatornih dejanj«, so povedale prostovoljke.

Vsi udeleženci so del mednarodnega prostovoljstva v okviru Erasmus+ projektov in tako pridobivajo medkulturne izkušnje, spoznavajo nove perspektive, odkrivajo nove kulture in sebe.

Metoda, ki so jo uporabljali tekom vikenda, je temeljila na razumevanju ranljivih skupin ljudi. “Najmočnejši način, da najdemo sebe je, da spoznamo in poskušamo razumeti druge ljudi. Vikend ni bil le korak naprej k sebi, ampak tudi korak k celemu svetu”, so še dodale.

Udeleženci EVS vikenda prihajajo iz naslednjih organizacij: Družinski inštitut Zaupanje (Sevnica), MC Kotlovnica (Kamnik), Zavod Nefiks (Ljubljana), Zavod KNOF (Sevnica), Osnovna šola LitijaMC Litija.