Zabava in prosti čas

Kot prvi v Sloveniji preizkusili igro Tako je!

15. 10. 2019 avtor: Uredništvo

V začetku oktobra je MDC Blok obiskala Ana Kalin iz Foruma za enakopraven razvoj (FER) in predstavila prav poseben projekt »Tako je!«, katerega namen je spoznavanje in zavedanje stereotipov in stereotipnih vlog moških in žensk s pomočjo igre s kartami. Ko se teh predsodkov namreč zavemo, jih lahko odpravimo in vzpostavimo nove vzorce razmišljanja, ki spodbujajo enakost spolov.

Igra, ki so jo imeli Blokovci možnost preizkusiti kot prvi v Sloveniji, temelji na pripovedovanju zgodb, katerih podrobnosti in potek (junak, pridevnik, lokacija, dejanje in pripomoček) določajo omenjene karte. Tako nastale zgodbe velikokrat razkrijejo predhodne predstave o vlogi spolov  v družbi ali pa pričakovane, stereotipne lastnosti moških in žensk. Igra pa s svojo naključnostjo omogoča tudi oblikovanje povsem novih, netipičnih kombinacij, ki te stereotipe in predsodke razbijajo.  Razbijanje starih predstav in tvorjenje novih tako poteka prek igre, ne pa s pridigo ali podučevanjem.

Igri je sledila razprava s soočanjem mnenj in izkušenj v smislu »Kdo je boljši v matematiki – fantje ali punce?« ali »Kdo se bolj joka, fantje ali punce«. Skupaj so prišli do zaključka, da so določene predstave stereotipi, ki odražajo pričakovanja družbe in nas s tem močno omejujejo.

Vir in foto: Mladinski dnevni center (MDC) BLOK