Zabava in prosti čas

KUD Pozitiv na gostovanju v srbskem Kruševcu

23. 11. 2023 avtor: KUD Pozitiv
mladi

Minule jesenske počitnice so se člani KUD Pozitiv odpravili na gostovanje v Srbijo. V mestu Kruševac so obiskali svoje prijatelje z letošnje poletne izmenjave »BITI odporen« v Ljubljani, ki so del tamkajšnje gledališke skupine Kulturociklin.

Njihova dogodivščina se je začela 28. oktobra v zgodnjih jutranjih urah, ko so se izpred Dijaškega doma Ivana Cankarja odpravili na dolgo pot. Po sedmih urah vožnje so nenazadnje le prispeli pred Kulturni center Kruševac, kjer so jih odprtih rok že pričakovali njihovi gostitelji. Vsak od njih je pospremil nekaj dijakov k sebi domov, kjer so se namestili in nekoliko odpočili.

V času obiska mesta so dijaki stanovali pri družinah iz Kruševca in se s tem še bolj povezali z njimi in tudi z njihovimi družinami. Domača kuhinja, spoznavanje nove kulture, drugačen jezik, pisava in navade – vse to so lahko pobližje spoznali in doživeli iz prve roke.

Počitek pa ni trajal dolgo, saj so bili kmalu spet na nogah in raziskovali vse skrite kotičke mesta. Skupaj so si ogledali tudi cerkev svetega Štefana in Narodni muzej Kruševac, kjer so se ogromno naučili. Sledila je večerja, nato pa so jih prijatelji iz Kruševca povabili na zabavo za noč čarovnic. Pozitivci so se našemili v čarovnice, pingvine, okostnjake, super heroje in mnoge druge fantastične maske ter plesali do poznega večera.

Naslednji dan pa tudi ni bil mačji kašelj. Že zjutraj so se odpravili na pohod na Sokolji vrh. Pri vznožju hriba so se pridružili ostalim članom kulturnega društva, se ogreli in pričeli z vzponom. Pot je bila strma in dolga, vendar je bil razgled na koncu vreden truda. Vse naokoli je bila prečudovita narava in dobra družba, zato je čas hitro minil.

Na vrhu so videli zlat kipec sokola, ki je strmel v daljavo. Vreme je bilo prekrasno in vsi so bili že nekoliko lačni. Po počitku in malici pa spet nazaj dol. Pot nazaj je bila veliko hitrejša in lažja, zato so se kmalu spet znašli na začetni točki. Tam so sledile delavnice, ki so jih pripravili gostitelji. Najprej so vsi skupaj naredili nekaj povezovalnih vaj, nato pa po skupinah ustvarili krajše gledališke prizore.

Tisti večer so se vsi skupaj ponovno dobili in obujali spomine, peli, jedli in se zabavali. Slovenski dijaki so kruševske naučili nekaj slovenskih pesmi in obratno. Petje ob kitari, pripovedovanje šal in sproščena atmosfera je zagotovo nekaj, kar bo vsem ostalo v lepem spominu.

V ponedeljek so si pozitivci ogledali, kako poteka življenje v kruševskem dijaškem domu. Sprejel jih je ravnatelj in vodja doma, ki sta bila nadvse prijazna. Dom je bil topel in poln dobre energije, vsi pa so bili zelo gostoljubni. Kasneje so jim razkazali tudi Alternativni kulturni center Gnezdo. Kreativni prostor, namenjen vsem, ki ustvarjajo na tak ali drugačen način. Prostor je bil že na prvi pogled poseben – okrašen s čudovitimi grafiti, skulpturami, slikami in instalacijami.

Zvečer pa je bil čas za predstavo Tovarna neviht, ki so jo člani Teatra Pozitiv uprizorili v dvorani Kulturnega centra Kruševac. Priprave so se pričele že zgodaj popoldan, ko je ekipa na oder položila plesni pod, plesalci so se ogreli in ponovili besedilo. Vsi so bili že na trnih in polni pričakovanj. Predstava je bila pravi uspeh. Kljub nekoliko manjšemu odru so se vseeno odlično znašli in prejeli bučen aplavz. Dvorana je bila polna mladih in starih, ki so bili navdušeni nad plesnimi gibi in akrobacijami mladih igralcev.

Po predstavi je sledilo še zadnje skupno praznovanje. Vsi so lahko plesali, peli in proslavljali po uspešno izvedeni predstavi. Nepozabne dogodivščine, prijateljstva, spomini, znanja in izkušnje so neprecenljiv zaklad, ki bo vsem za vedno ostal v srcih.

Naposled pa je le napočil čas slovesa. Naslednje jutro so se pozitivci dokončno poslovili od svojih prijateljev iz Kruševca in se odpravili na pot. V popoldanskih urah so se ustavili v srbskem glavnem mestu Beograd, kjer so se sprehodili po parku Kalemagdan, si pred beograjsko trdnjavo ogledali veličasten kip Zmagovalca, sotočje Donave in Save in se sprehodili po vojaškem muzeju na prostem, kjer so videli vse vrste tankov, topov, bomb in še marsičesa. Videli so tudi figure dinozavrov v naravni velikosti in se sprehodili med zidovi beograjskega obzidja. Vreme je bilo nekoliko mrko, toda razgled na celotno mesto je bil neprecenljiv.

Čas je hitro mineval, zato so morali nazaj na pot. V Ljubljano so se vrnili 31. oktobra v večernih urah, vsi malo utrujeni, vendar polni lepih spominov in z nasmehi na obrazih.

Freja Prosen za KUD Pozitiv