Mobilnost mladih

Kultura, solidarnost in umetnost so združile mlade

27. 7. 2023 avtor: Uredništvo
mladinska izmenjava CulSolidArt

Med 14. in 23. julijem 2023 je Društvo kreativne mladine izvedlo mladinsko izmenjavo z naslovom »CulSolidArt«, ki je potekala na Hodošu in v Murski Soboti. Skozi naslov mladinske izmenjave so združili tri tematike, ki so kultura, solidarnost in umetnost (Culture, Solidarity in Art). Mladinska izmenjava je financirana iz programa Erasmus+ Mladi v akciji. Na mladinski izmenjavi se je zbralo 39 mladih iz Slovenije, Estonije, Romunije, Madžarske, Hrvaške in Portugalske.

Mladi so bivali na Hodošu v Mladinskem domu, kjer so spoznavali prej omenjene tematike skozi neformalne metode mladinskega dela in vseživljenjskega učenja.  Tekom spoznavnih aktivnosti so izvedli »ice breaking« igre, spoznavanje in utrjevanje imen, uvod v tematiko mladinske izmenjave, zvečer so pripravili mednarodno kulinarično tržnico, kjer so spoznali tipične prigrizke sodelujočih držav.  V Murski Soboti so pripravili Erasmus+ dan za spremembe, kjer so razdeljeni v manjše skupine obiskali lokalne deležnike.

Obiskali so Hišo Sadeži družbe Murska Sobota, kjer so porisali steno ob vhodu z motivi sadežev. Obiskali so Krizni center za mlade, kjer so spoznali delovanje centra in delili svoja mnenja in izkušnje z delom z mladimi iz svojih držav. Udeleženci so obiskali tudi MOZAIK – Društvo za socialno vključenost (Zavetišče za brezdomne osebe Murska Sobota), kjer so skupaj z uporabniki zavetišča pripravili kosilo, kreativno delavnico in druženje ob klepetu.

Udeleženci so spoznali tudi delovanje Dnevne sobe in informacijske točke za mlade kreativce v Murski Soboti, kjer so najprej izpraznili prostor za shranjevanje in nato namestili talno oblogo. V Dnevni sobi je potekala tudi delavnica o Mesecu ponosa invalidov, ki so jo udeleženci organizirali v sodelovanju z Društvom Fršlus. V popoldanskem času so udeleženci obiskali Dom starejših Rakičan (Enota Diana in Murska Sobota), kjer so organizirali kreativne delavnice in druženje.

Udeleženci so obiskali tudi Ljubljano, kjer so izvedli team building aktivnost “City run” in si ogledali Hišo Evropske Unije, kjer so spoznali delovanje le te. V sklopu mladinske izmenjave so udeleženci pomagali tudi pri uradnem odprtju Dnevne sobe in informacijske točke.

Svoje aktivnosti so udeleženci nadaljevali na Hodošu, kjer so razdeljeni v skupinah pripravljali rezultate za promocijo projekta po samem zaključku mladinske izmenjave. Mladinsko izmenjavo so udeleženci zaključili na Hodošu, kjer so strnili svoje vtise, stkali nove ideje za prihodnje projekte in se nato morali s težkim srcem tudi posloviti. 

Vir: Društvo kreativne mladine