Zdravje

Kva nej jem?!

29. 3. 2023 avtor: Zavod Nefiks

Letošnjo pomlad si enkrat in za vselej odgovorite na večno vprašanje kaj jesti, da bo vaše telo dobilo vsa potrebna hranila za spopad z vsakodnevnimi izzivi.

V Mladinskem centru Vič se dobimo 4 torke.

Vsebina:
4. 4. 2023 ob 17:30 govorimo o tem, kaj zdrava (pre)hrana sploh je, kaj pomeni energijska in hranilna gostota hrane, zakaj je pomembno, da dovolj pijemo, kako prepoznati živila z ugodnim in manj ugodnim prehranskim profilom in kako pametno izbirati med pestro ponudbo prehrane na študentske bone.

11. 4. 2023 ob 17:30 teorijo nadgradimo in vse zgoraj našteto spoznamo v obliki okusnih in zdravih obrokov, ki so prilagojeni dijaškemu in študentskemu načinu življenja, so preprosti za pripravo in primerni tudi kot obroki »to go«. Na ta dan zdrav krožnik in razmerja na njem
preračunamo vsak zase in si odgovorimo kakšne so energijske potrebe vsakega izmed nas ter koliko beljakovin in tekočine potrebujemo.

9. 5. 2023 ob 16:00 se prelevimo v »chefe« in lepe krožnike iz slikic spremenimo v okusne hladne obroke, primerne tako za zajtrk, kot tudi malice in večerje. Režemo, sekljamo, mešamo in pokušamo ter med seboj delimo ideje in navade ter se tako en od drugega tudi kaj novega naučimo.

16. 5. 2023 ob 16:00 zavihtimo še kuhalnice in si pripravimo še nekaj toplih obrokov, za pripravo katerih ne potrebujemo več kot 20 minut. Kaj pomeni »prenesen obrok« in kaj »SOS obrok«? Spoznamo torej kako pripraviti preprosta kosila in za piko na i še kak topel zajtrk in večerjo.

Izvajalec:
Čez vse te pojme in ideje nas vodi Katja Simić. Diplomirana dietetičarka Fakultete za vede o zdravju, ustanoviteljica spletne platforme Dietetik priporoča, mentorica diplomantom FVZ in izkušena predavateljica o zdravi prehrani, ki je kot prehranska strokovnjakinja svetovala tudi v prvi sezoni The Biggest Loser Slovenija. Zaradi sproščenega in predvsem praktičnega prikaza zdrave prehrane, je bila med drugim odlično sprejeta pri Klubu študentov občine Koper, Klubu ajdovskih študentov, Klubu zgornjesavinjskih študentov, Študentskem svetu Univerze v Mariboru, Mladinskem centru ULCA, Javnem zavodu Mladi zmaji, Mladinskem centru Idrija, Srednji ekonomski šoli Ljubljana, Gimnaziji Kočevje, Združenju slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, Mestni knjižnici Ljubljana in še marsikje.

Cena:
Prispevek za udeležbo na sklopu vseh štirih delavnicah znaša 16 € ali 5 € na posamezno srečanje. V prispevek so že vključeni zdravi prigrizki in hrana za pripravo hladnih in toplih obrokov.

Komu so delavnice namenjene:
Delavnice so primerne za vse mlade, stare med 16 in 29 let, ki se želijo navaditi zdravih navad.