EU zadeve / Mladinska politika

Lampeduška listina mladih: “Upamo si začenjati spremembe!”

15. 7. 2020 avtor: Uredništvo

Mar nam je za druge. Lahko smo prihodnost, a smo tudi sedanjost,” so mladi iz celotne Evrope zapisali v tako imenovano Lampeduško listino, s katero želijo spodbuditi mlade k razmisleku in aktiviranju za boljši svet. Poudarjajo namreč, da jim je mar za svet, v katerem živijo, in se počutijo odgovorne za svoja dejanja. Zato tudi niso tiho, če so priča krivici. Trdno verjamejo v človečnost, solidarnost, neodvisnost in trajnostni razvoj.

Mladi želijo ozaveščati o izzivih sodobnega časa. O vzrokih za migracije, med katerimi so revščina, neenakost, podnebne spremembe, izkoriščanje naravnih virov, pomanjkanje dostopa do vode, korupcija in preganjanje. O posledicah potrošništva in materializma ter strukturni neenakosti, diskriminaciji in seksizmu. O širjenju sovražnega govora in lažnih novic. Želijo pa tudi opozoriti, da se je treba spopasti s strahom pred raznolikostjo, z neinformiranostjo in s predsodki. Pri vrstnikih želijo spodbujati vrednote, kot so človekove pravice, enakost in dostojanstvo ter medčloveška prijaznost.

V Lampeduški listini je zapisano, da želijo mladi popraviti škodo, ki so jo povzročili odrasli: onesnaženje, podnebne spremembe, revščina, neenakost. Poskušajo spreminjati svoja življenja, tako da manj škodujejo planetu, drugim in sebi. Zato branijo človekove pravice. Dokazati želijo, da stigmatizacija ni prava pot, predvsem pa želijo odpraviti utvaro, da spremembe niso mogoče.

Zato svetujejo iskanje resnice: radovednost in kritičnost. Pa tudi izpostavljanje krivic in skupaj  z drugimi iskanje rešitev; učenje o človekovih pravicah in s pridobljenimi znanji seznanjanje drugih; boj za spreminjanje stališč, politik in zakonodaje …

Celotno besedilo Lampeduške listine najdete na spletni strani Šole človekovih pravic, programa Amnesty International Slovenije. Listina je nastala na srečanju mladih, ki je potekalo na Lampedusi v okviru mednarodnega projekta Start the Change, v katerem sodeluje tudi slovenska Amnesty.

Vir in foto: Amnesty