Okolje in trajnost

LivadaLAB in Umetnost za na kompost

24. 4. 2020 avtor: Uredništvo

Skupina mladih prostovoljcev in mladinskih delavcev, ki so se spoznali in spoprijateljili tekom aktivnosti Zavoda Bob so našli skupno zanimanje v umetniškem ustvarjanju, delu z mladimi, okoljskemu aktivizmu, hkrati pa ugotovili, da si želijo več časa preživeti na prostem, v stiku z naravo. Njihova sanjarjenja in načrtovanja so pripeljala do projekta z imenom “Umetnost za na kompost”, to je skupnostno umetniško ustvarjanje, ki ne bo pustilo sledi. Vsaj ne na okolju.

V sklopu projekta “Umetnost za na kompost” raziskujejo načine ustvarjanja in postavljanja inštalacij v zeleni javni prostor, ki bodo ob koncu svoje življenjske dobe, na zaključnem dogodku, primerne za kompostiranje. Umetnost doživljajo kot priložnost za družbeni aktivizem na okoljski in socialni ravni. Zato je ena od tem, s katero nagovarjajo javnost, iskanje priložnosti za sodelovanje v procesih odločanja o načrtovanju in oblikovanju ter vnašanju vsebin v javni prostor. Odpirajo debate, kako smiselno stopiti nazaj k naravi, predvsem pa željijo na ta način okrepiti vezi lokalne skupnosti. Začasne inštalacije iz naravnih materialov, ki jih bodo pridobili v lokalnem okolju, naslavljajo problematiko trajnosti, saj “če želimo okolje in zelene površine varovati dolgoročno, se moramo pri razmišljanju o trajnosti osredotočiti tudi na pomen začasnosti,” so mnenja udeleženci projekta.

Tehnike za izdelavo uporabnih predmetov bodo uporabili pri postavitvi umetnin, ki bodo dodana vrednost zelene površine in poziv k oddihu in razmisleku na obrobju mesta. Ugotavljajo, da je umetnost dostopna v centru mesta, marsikoga, ki živi in je zaposlen na obrobju, pa ne doseže. Mladi v projektu so mnenja, da umetnost ne bi smela biti razervirana za ljudi iz umetniške stroke, ampak si želijo več umetniškega udejstvovanja za vse: “Umetnost je primerna za vse, vsi lahko uporabimo domišljijo, ustvarjalnost ali uživamo v obdelavi prijetnih naravnih materialov oziroma v ogledu/doživetju stvaritev z jasnim namenom in sporočilom. Smisel umetniškega ustvarjanja vidimo v utrjevanju skupnosti in povezovanju skupnosti z naravo (zeleno javno površino) tekom samega ustvarjanja in takrat, ko bodo umetnine postavljene in vabile mimoidoče, da za trenutek postanejo na prostoru LivadaLAB.” Hkrati želijo priložnost sooblikovanja zelene javne površine ponuditi lokalnim prebivalcem, da bodo lahko odražale njihove potrebe. “Verjamemo, da lahko v boljšo prihodnost vstopimo le z več medsebojne povezanosti in solidarnosti, kar je osrednje vodilo projektov Evropske solidarnostne enote. V mislih imamo tako solidarnost do sočloveka kot solidarnost z živalmi ter z našimi prihodnjimi rodovi,” so še zapisali.

Projekt se je začel decembra leta 2019. Do sedaj je večina dogajanja potekala v prostorih MC Bob.  Poleg sestankovanja so samostojno raziskali možnosti obdelave naravnih materialov, pri čemer so se seznanili s svetom moderne prostorske umetnosti, se pogovorili s predstavniki domače in umetnostne obrti, pobrskali po literaturi o svojih prednikih, obiskali delavnico uporabe naravnih materialov (za nakit, za rastlinske opore) v botaničnem vrtu in se ozrli daleč v preteklost, v čas koliščarjev, ki so bili v tesnem stiku z naravnimi materiali, ki jih bodo vkomponirali v svojo umetnost. Izvedli so že prvo delavnico izdelave grafitov iz mahu, imenujejo jih tudi zeleni grafiti. Med delavnico so pripravili mešanico za vzgojo mahu, s katero so napravili pomenljive motive, ki usmerjajo pozornost na pomen narave v urbanem okolju.

Akdivnosti bodo, ko bo to možno, preselili na prosto, na območje LivadaLAB, kjer bo izpeljan osrednji del projekta. LivadaLAB je zelena javna površina v lasti MOL, ki je od leta 2016 v upravljanju Zavoda Bob. Na njej med poletno sezono potekajo redne aktivnosti, kot so team-buildingi, umetniška ustvarjanja, sodelovanja z učenci BIC, skupnostni vrt in skupnostna raba zelene površine in med drugim tudi zdaj že tradicionalni, dobro obiskan dogodek Zvezde padajo z neba, ko je opazovanje zvezdnih utrinkov pospremljeno s pestrimi vsebinami (pripovedništvo, astronomija, kuhinja).

V okviru treh enotedenskih delavnic bodo postavili tri prostorske instalacije, ki bodo popeljale skozi človekov odnos z naravo: sožitje z naravo v preteklosti, kaj gre narobe danes, v času okoljske krize, in kako si lahko zamislimo še bolj zeleno prihodnost. Instalacije bodo kombinacija spoznavanja starih obrtniških spretnosti in modernih pristopov prostorske umetnosti. Kot velja za inštalacije, bodo tudi te posebej namenjene/prilagojene prostoru umestitve, ki ga bodo s tem približale javnosti, ki ji je zelena javna površina tudi namenjena.

In nenazadnje, v umetnost bodo vpletli sporočilni vidik, ki govori o pomenu ohranjanja narave. S tem pa vas pozivajo, da se jim pridružite pri postavljanju 1. skulpture.  Če vas zanima več in želite biti obveščeni o terminih, jih lahko spremljajte in kontaktirajte na družabnih omrežjih (v iskalnik vpišite LivadaLAB) ali pišite na elektronski naslov: livada.bob@gmail.com

Projekt “Umetnost za na kompost” sofinancira Evropska solidarnostna enota Evropske unije in Zavod Movit.
Vir in foto: Zavod BOB