Zabava in prosti čas

Ljuba in Drago: Dostava druženja v vse kotičke Ljubljane

23. 7. 2020 avtor: Mladi zmaji

V tokratnem intervjuju vam razkrivamo, kdo sta skrivnostna Ljuba in Drago. Ljuba in Drago, edini svojevrstni mladinski center na kolesih, Javnega zavoda Mladi zmaji, ki se pripelje takrat, ko ga najbolj potrebuješ in te odpelje v smeri ljubezni. Je lahko tvoj najboljši prijatelj, ki ti nudi prostor za druženje, kreativnost in vsebinsko preživljanje prostega časa. O njegovi zgodbi smo se pogovarjali z Geo Erjavec, vodjo mladinskega programa mobilni mladinski center Ljuba in Drago, ki je uvodoma poudarila: »To je predvsem zgodba o ljubezni.« Vabljeni k branju o mladinskem centru, katerega edinstvost presega meje Slovenije.

Nam lahko predstavite, za vse tiste, ki še ne vedo, kdo sta Ljuba in Drago? Kakšna je zgodba Ljube in Draga?  

Upokojeni avtobus št. 132 je v partnerstvu z Javnim podjetjem Ljubljanski potniški promet postal Ljuba in Drago, mobilni mladinski center, prostor za druženje, dodana vrednost uličnega prostora. Ljuba in Drago sta zgodba o odnosih, soustvarjanju in zaupanju. To je  zgodba o ljubezni. 

Ljuba in Drago sta  odlužen mestni avtobus preoblikovan v mobilni mladinski center,  podpirata koncept ponovne uporabe. Imamo zeleno streho in nimamo končnih postaj, saj imamo obračališča. Tudi klime nimamo, saj jo ustvarjamo.

Kako se je sploh porodila ideja o mladinskem centru na kolesih?

Ideja za projekt se je porodila na delovno-motivacijskem srečanju Mestne občine Ljubljana konec leta 2018, ob informaciji, da se naslednje leto iz prometa odpisuje 17 avtobusov. Takrat se je prižgala žarnica in prenesla svetlobo iz možganov direktorice Mladih zmajev; Ksenje Perko  v možgane direktorja LPPja, Petra Horvata. Ideja strateško zaledje črpa iz Strategije Mestne občine Ljubljana za mlade 2016-2025, ki predvideva vzpostavitve mladinskih centrov v vseh četrtnih skupnostih mesta. Strategija je zasnovana v skladu z Evropsko listino o lokalnem mladinskem delu in z vrednotami, na katerih ta temelji – izhaja iz potreb in interesov mladih* ter jih podpira pri njihovem razvoju v samostojne in odgovorne pripadnike skupnosti. 

Kakšna je bila potem pot do realizacije? Potrebno je bilo verjetno vložiti ogromno kreative, iznajdljivosti, pa tudi fizičnega dela, da ljubljansko ‘trolo’ spremeniš v mladinski center.  Je bilo vse to delo mladih?

Projekt je plod partnerstva med javnim zavodom Mladi zmaji in Javnim podjetjem Ljubljanski Potniški Promet(LPP). S podporo Mestne občine Ljubljana (MOL) sta Ljuba in Drago prikaz resnične vrednosti participativnih praks, ki v smeri sodelovalnih načinov dela narekujejo skupnostne vizije prihodnosti. Zgodba o Ljubi in Dragu je  preobrazila upokojeni bus v mladinski center, hierarhične piramide v participatorna središča, voditelje v gostitelje, sodelavce v ljudi z vrednotami in mlade v nosilce idej, ki bogatijo življenje v mestu.

Povabilo mladim k vključitvi v projekt je bilo javno objavljeno in oblikovala se je skupina 14 mladih (2 fanta in 12 deklet). Mlade smo glede na njihov osebni interes razdelili v 3 delovne ekipe: program in komunikacija, načrtovanje, izdelava (DIY). Posamezne ekipe so vodili strokovni mentorji. Delovanje ekip je bilo učinkovito zaradi vključevalnosti, jasnih navodil, neiskanja izgovorov, trdega dela, odgovornosti, pripadnosti projektu in ne nazadnje obveznega šolanja za varno upravljanje z orodji in napravami.

Ljuba in Drago je edini svojevrstni mladinski center v Sloveniji. V čem vidite prednost mobilnega prostora za druženje mladih? Kaj pa je morda njegova pomanjkljivost?

Ljuba in Drago sta svojevrsten mladinski center tudi izven meja Slovenije 🙂

Prednost mobilnega mladinskega centra je predvsem mobilnost. Ljuba in Drago lahko prideta kamorkoli, kjer je možno parkirati avtobus. Naše trenutne ciljne postaje so sive cone mesta, kar pomeni soseske, kjer mladi nimajo toliko priložnosti v udejstvovanju pri kakršnih koli kulturno – umetniških vsebinah. Na pot se podamo, ko začutimo, da lahko soseski doprinesemo pozitivne spremembe, seveda pa je ključno vabilo le te.  Za primer bom navedla Kašelj. Ravnatelj Osnovne šole Kašelj, gospod Jernej Šoštar, nas je povabil na njihovo šolsko igrišče, saj se je v soseski pojavljala problematika vandalizma. V Kašelj se od prekinitve korona ukrepov zdaj pripeljemo redno dvakrat tedensko (torki in petki od 17h do 20h), parkiramo Ljubo in Draga na šolsko dvorišče in izvajamo raznovrsten program za mlade. Naše poslanstvo je povezovanje celotne soseske, kar pomeni, da poleg dela s tamkajšnjimi mladimi vzpodbudimo sosede in okoliške institucije k soustvarjanju skupnega utripa tako soseske kot mesta Ljubljana #poslušamososeske

Odgovor bi rada zaključila z manjšo pohvalo, da smo ravno ta teden, od ravnatelja dobili pohvalo, da kako neverjetno dobro vplivamo na pozitivne spremembe v Kašlju in da vandalizma dejansko ni več.

Pomanjkljivosti pa so so mogoče te, da ob snežnem viharju, toči ali kakšni drugi vremenski skrajnosti ne moremo opravljati svojega programa čisto nemoteno 🙂

Kako so mladi sprejeli Ljubo in Draga? Kakšne vrste program jim ponujate, kako jih vključujete?  

Prve reakcije mladih, ko se Ljuba in Drago nekam pripeljeta so zelo različne, eni prihitijo z velikim zanimanjem in takoj vstopijo, sprašujejo in raziskujejo, spet drugi opazujejo iz  varne razdalje in se opogumijo kasneje, vsekakor nikjer in nikoli ne ostanemo neopaženi. Različne prvotne reakcije mladih se kmalu poenotijo v občutek sprejetosti, mladi nam pokažejo, da se pri nas dobro počutijo, čakajo nas na lokaciji že pred prihodom avtobusa, pomagajo postaviti vse potrebno za delovanje Ljube in Draga na lokaciji (priključitev na zunanji vir elektrike, postavitev zvočne opreme, blazin in stolčkov za zunanje henganje, organizirajo se, kdo gre po pitno vodo, ipd.), zaupajo nam svoje skrivnosti in se aktivno udejstvujejo v aktivnostih. Ljuba in Drago izvajata kulturno umetniški program za mlade (rišemo, vrtimo in poslušamo glasbo, iz recikliranih materialov ustvarjamo cirkuške pripomočke in tudi izvajamo cirkuške veščine, plešemo, pojemo, izvajamo koncerte, pečemo palačinke, rišemo grafite, predvsem pa se veliko pogovarjamo o kulturnih razlikah, o kvaliteti glasbe (zakaj ne poslušamo glasbe, ki govori o drogah, vsebuje  grde besede in žaljiva ter nestrpna besedila), o prvih ljubeznih, o domačih situacijah, ki so včasih precej težke, …) včasih pa je dovolj mladim le bližna, ki jim potrdi, da s svojimi težavami niso čisto sami na tem svetu. 

Za konec nam še povejte, kje Ljubo in Draga mladi lahko srečajo, se mu pridružijo? So morda kakšna posebna pravila glede na trenutno situacijo hitrega širjenja virusa COVID-19?

Ljuba in Drago imata to poletje zelo pestro in toplo vabljeni čisto vsi, ki ne boste pobegnili na morje ali kam drugam. Mi bomo uživali celo poletje in skrbeli za aktivno, kakovostno in zabavno preživljanje prostega časa.

Redni tereni Ljube in draga so vsak torek in petek pred osnovno šolo Kašelj od 17.00 do 20.00ure, vsak četrtek smo v Celovških dvorih od 17.00 do 20.00 ure, gostovali bomo tudi v Zalogu. Ljuba in Drago sta tudi so-organizatorja kulturno – zabavnih dogodkov Soseska ga Treska, kjer se bo na vsakem dogodku predstavil DJ ali DJka, izvajale se bodo različne kulturne, umetniške ali športne aktivnosti in predstavili se bodo različni domači znani in malace manj znani glasbeni ustvarjalci. Prva Soseska ga treska se bo odvila to soboto 25.7. v Gameljnah.

Za več informacij nas polajkajte in spremljajte na strani Facebook ali Instagramu – Ljuba in drago.

Zaradi preprečevanja širjenja virusa COVID-19 seveda upoštevamo dana pravila. Vstop na Ljubo in Draga trenutno ni možen brez maske, število obiskovalcev na busu je omejeno, držimo varnostno razdaljo 1 m in pol med osebami in konstantno opozarjamo na razkuževanje. Mladim to seveda ni po godu in mogoče imamo kakšnega obiskovalca manj zaradi tega ampak kaj moremo, pravila so pravila, tudi na sanjskem mobilnem mladinskem centru Ljubi in Dragu.

Bi mladim želeli še kaj dodati in sporočiti mladim?

Naš najljubši hashtag je #mladizamlade, kar pomeni, da zelo spodbujamo med mladimi medsebojno deljenje informacij, znanja, kreative ter navdiha. Mladi so lahko mladim največja inspiracija. Ljuba in Drago pa sta parkirana ravno na križišču, kjer se stikajo poti mladih iz različnih smeri in tukaj je kalilnica najbolj svežih idej začinjenih z zabavo, zato pohiiiti, Ljuba in Drago te čakata na obračališču in peljeta v smer ljubezni. 🙂

Na naših poteh nas lahko zasleduješ in ujameš tukaj.

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: Mladi zmaji