Okolje in trajnost / Vključenost

Lokalko, nov sejem v mestu

27. 6. 2024 avtor: Center interesnih dejavnosti Ptuj

V soboto, 8. junija 2024, je na Ptuju, na čudovitem dvorišču MKC Stara steklarska (Ulica Tomaža Šalamuna 1), v okviru kampanje Sobota je #PridiVMesto potekal prvi sejem Lokalko, ki sta ga soorganizirala mlada lončarska umetnica Klara Hliš in Center interesnih dejavnosti Ptuj (Javni zavod Ptuj).

Od 10.00 do 13.00 so se obiskovalci lahko sprehodili med stojnicami 12 sejmarjev, ki so ponujali unikatne ročno izdelane izdelke. Med sodelujočimi so bili Art4heart, Cosmic Latte, Crystalci by Jasmin, Lela, Lumi makrame, Kariik-design, Miz Lola unikaten nakit, Mila Mateja, Punčke iz cunj, Superkjut, Timi Sitar in Vesna Neferamis.

Sejem je pritegnil številne obiskovalce, ki so z navdušenjem občudovali raznolikost ponujenih izdelkov. Dogodek ni bil le priložnost za nakup unikatnih izdelkov, temveč tudi za druženje in spoznavanje lokalnih ustvarjalcev. Vsak sejmar je skozi izdelke na svoji stojnici obiskovalcem predstavili svoje delo, ustvarjalne procese in zgodbe, ki stojijo za njihovimi izdelki.

Na dogodku je bil poseben kotiček namenjen najbolj strastnim ljubiteljem nogometa, kjer so lahko izmenjali svoje nogometne sličice. Tako so na svoj račun prišli tudi mali in veliki navijači tega priljubljenega športa. Poleg nakupa unikatnih izdelkov pa so se obiskovalci lahko osvežili s slastnimi »zvarki« bratov iz Hajdine – GR Browery, ki so na tako vroč dan še kako pasali.

Organiziran je bil tudi nagradni žreb za obiskovalce, ki so kupili izdelke pri različnih sodelujočih sejmarjih. Podeljene so bile 3 nagrade, polne krasnih unikatov od ponudnikov na sejmu.

Dogodek je bil organiziran z namenom spodbujanja lokalne ustvarjalnosti in povezovanja skupnosti. Kampanja Sobota je #PridiVMesto je s tem dogodkom uspešno začela svojo serijo dogodkov, ki bodo spodbujali lokalno gospodarstvo in krepili vezi med prebivalci Ptuja.

Za še večje prepoznavanje lokalne skupnosti in različnih ustvarjalcev v njej smo se povezali s tradicionalnim dogodkom Fürstovanje, ki ga pripravljajo in izvajajo mladi ustvarjalci društva Fürstova hiša. Mesto Ptuj smo okrasili s pisanimi tablami in smerokazi, ki so ustvarili krožno pot med obema dogodkoma.

Prvi sejem Lokalko je bil nedvomno uspešen, saj je pritegnil veliko obiskovalcev in ustvaril pozitivno vzdušje. Dogodek je poudaril pomembnost podpore lokalnim ustvarjalcem, povezovanja skupnosti in dajanja priložnosti tudi mladim kreativcem, kar pa predstavlja tudi enega izmed pomembnih elementov kampanje Sobota je #PridiVMesto.

Vabljeni, da se nam pridružite na naslednjem sejmu Lokalko in podprete lokalne ptujske ustvarjalce. Novi datumi bodo znani kmalu!

Celotna fotogalerija dogodka je dostopna na tej povezavi.

Avtorica prispevka: Klara Hliš
Fotografije: Manca Bauman in arhiv CID Ptuj