Vključenost

Lovrenc Habe: obdobje karantene pod črto ali “Nova, boljša realnost”

5. 6. 2020 avtor: Uredništvo

V uredništvo je prispelo novo razmišljanje Lovenca Habeta, ki tokrat razmišlja o tem, kaj je v času epidemije spoznal, dobre in slabe plati, ter kaj je vredno obdržati tudi v času po epidemiji. Vabljeni k branju! 

Nova, boljša realnost

Epidemija jo je uradno, vsaj za nekaj časa, popihala iz naših krajev.  Na cesta, morje in nebo se je vrnil promet, vedno več prometa imajo tudi delavci v turizmu, gospodarstvu in tudi v zdravstvu. Pod obdobje karante lahko uradno potegnemo črto. Kot pri vsaki stvari, je tudi po osamitvi prav, da pogledamo, kaj nas je naučila. Ne bom velikopotezno modroval, pač pa bom v mislih korakal do najbolj drobnih idej in pomislekov. Nenazadnje se v življenju z vsakim še tako majhnim korakom pride daleč.

Ne le mi mladi, tudi odrasli s karanteno niso imeli kakšnih posebnih izkušenj, zato je modrovanje o tem, kakšna bi morala biti karantena, koliko časa bi morala trajati in tako naprej, brezpredmetno. Če nimamo izkušenj, jih pač nimamo. Zdaj, ko je to mimo, imamo eno življensko izkušnjo več in nadaljne življenje lahko na take situacije prilagodimo. Kako? Na to vprašanje si mora vsak odgovoriti pri sebi.

7 dejstev iz zaobljub, ki sem jih spoznal med karanteno in se jih bom skušal držati po njej

Čeprav imam ob tem podnaslovu podobne misli, kot nekaj dni pred novim letom, ko se odločam, kaj bom v novem letu naredil bolje, a se po navadi ne spremeni kaj dosti, je morda zgolj zavedanje, da je treba nekaj spremeniti, prvi korak do uspeha. Pomlad je simbol novega življenja in morda bo sedaj lažje spremeniti svoje navade. Ah, dovolj besed, gremo h konkretnim navadam:

Naj za konec že zapišem nekaj  konktetnih sprememb, ki so se v preteklih dneh že zgodile, saj se resno držim gornjih namigov. Želim pa si, da tudi vi ugotovite, da spremebe niso “bav-bav” in so pravzaprav prijetna osvežitev pomladnega življenja.

Naj zaključim današnji razmislek s šalo s spleta. Gripa in korona se zjutraj na kavi pogovarjata. Pa vpraša gripa: »Stara, pa kako ti ratuje ta masovni bum?« Pa odgovori korona: »Marketing, stara, marketing.«

Izkoristite lepe dneve. Čim več sonca, čim več vetra, čim več svežega zraka in ravno prav obremenitve vam želim. 

Vir in foto: Lovrenc Habe, Zavod UMMI