Prostovoljstvo

Izšla je knjižica o pomembnosti privolitve

2. 2. 2024 avtor: Mladinski center Zagorje ob Savi
plakat

Vsi smo se že znašli v situaciji, ko smo rekli da, ko smo si v resnici želeli reči ne. Kako pogosto se zgodi, da pristanemo na nekaj, kar nam ni všeč samo zato, ker se ne znamo postaviti zase?

Ronja Draschan, prostovoljka v Mladinskem centru Zagorje ob Savi, je kot del svojega osebnega projekta v programu Evropska solidarnostna enota (ESC) napisala in oblikovala knjižico z naslovom Luno in rožica Svetka. Kot del študijske prakse ji je bila v pomoč tudi Nina Žekar, bodoča socialna pedagoginja. Njena naloga je bila predvsem oblikovanje vsebine knjižice na način, ki je prilagojen otrokom in njihovemu razumevanju.

Zgodba o Luni in rožici Svetki nas uči pomembnosti spoštovanja in razumevanja, ko gre za postavljanje meja in izražanje lastnih želja. Luno, čarobni varuh neba, vsak večer z ljubeznijo poje rožici Svetki, da bi mu osvetlila sobo za večerno branje. Ne glede na odločitev jo Luno vedno podpira in spoštuje. Zgodba odpira pomembne in dragocene pogovore o privolitvi za otroke in odrasle.

Zgodbo popestrijo ilustracije, ki so jih ustvarili otroci 1. b razreda Osnovne šole Ivana Skvarče v Zagorju ob Savi, pod vodstvom učiteljice Neje Korbar in ravnateljice Kristine Renko. Njihova spontanost in iskrenost dodata knjižici pristno in prisrčno otroško perspektivo.

Knjižica Luno in rožica Svetka je napisana v angleškem in slovenskem jeziku in si jo lahko prebere vsak. V nadaljevanju so navedene spletne povezave do knjižice in podpornih informacij:

Projekti prostovoljstva v okviru Evropske solidarnostne enote mladim nudijo priložnosti za prostovoljsko delo. Odgovarjati morajo na pomembne potrebe družbe, prispevati h krepitvi skupnosti in ob tem prostovoljcem omogočati, da pridobivajo uporabne izkušnje, veščine in kompetence za svoj osebni, izobraževalni, socialni, državljanski in profesionalni razvoj, s čimer se izboljšuje njihova zaposljivost. Več o programu Evropske solidarnostne enote (slo. ESE, ang. ESC, bivši EVS) si lahko preberete na povezavi.

logotip
logotip
logotip