Vključenost

Mavrični junij v Mariboru

9. 6. 2020 avtor: Uredništvo

Program Maribor skozi rožnata očala letos v sodelovanju s Pekarna Magdalenske Mreže prireja serijo aktivnosti pod imenom Mavrični junij v Mariboru, v sklopu katere se bodo odvile številne aktivnosti namenjenje predstavljanju in osveščanju tematik, s katerimi se srečuje LGBTIAQ+ skupnost.

Mesec junij označuje mesec ponosa LGBTIAQ+ skupnosti, v tem mesecu se zgodi tudi večino Parad Ponosa po svetu. Zaradi trenutne situacije je sama Parada Ponosa v Mariboru prestavljena na drug mesec, vseeno pa ekipa prostovoljk_cev prireja pester program, ki zajema filmske večere, kuharske prenose v živo iz kuhinj prostovoljk_cev, izobraževalne objave o kvir abecedi, pogovor o knjigi v sklopu Knjižnica tete Rose. Mavrični junij v Mariboru je program, ki zajema izobraževalne vsebine, queer à la carte, filmske večere in še veliko več.

Kvir abeceda

Serija objav, v okviru katerih si bo možno pobliže ogledati kratico LGBTQIA+. Projekt odgovarja na vprašanja o tem, kaj kratica pomeni in koga posamezne črke zastopajo, in njeno zgodovino. Enakost in sprejemanje se pričneta z znanjem, zato je namen informiranje vseh, ki želite vedeti več o raznolikih skupinah, ki sestavljajo našo skupnost.

Skupnost LGBTQIA+ je velika. Tako kot se spreminja in razvija naše razumevanje spolnih identitet in orientacij, se spreminjajo tudi imena zanje. Projekt Kvir abeceda bo orisal samo majhen del te zgodovine in vedno se lahko naučimo še več. Ampak vsaka zgodba se prične z besedo in vsaka beseda se prične s črko. S Kvir abecedo bomo skupaj pogledali, kdo za temi črkami stoji, da bomo z boljšim razumevanjem lahko bolje prisluhnili njihovim zgodbam.

Kvir abeceda bo objavljena na FB kanalu Maribor skozi rožnata očala in Instagram profilu.

Filmski večeri

Cikel, ki ga ne smete zamuditi! Pridružite se ob ogledih LGBTQIA+ filmov, ki se bodo za vas ob četrtkih vrtele_i ves mesec. Ob večerih na prostem bomo skupaj doživljale_i izjemne zgodbe, ki jih pišejo življenja naših skupnosti — nekatere bolj znane, spet druge za koga povsem nove. Z željo po povezovanju in novih spoznanjih bomo povzdigovale_i ustvarjalne glasove, ki delijo to bogato zgodovino in vam obenem nudile_i možnost varnega filmskega užitka, ki bo prinesel nekaj za vsakogar.

Queer á la carte

Prenosi v živo, ki bodo preizkusili naše kulinarične sposobnosti. Na Instagram profilu vas bodo prostovoljke_ci ekipe MSRO ob sobotah za kratek čas povabile_i v svoje kuhinje, kjer bodo pripravljale_i preproste, a odlične jedi in prigrizke. Poskrbele_i bodo za vse okuse, od predjedi do posladka. Kuhanje ljudi zbližuje že od nekdaj in prav v tem času je pomembno, da ostanemo povezane_i. Njihova želja je, da z drugimi delijo del sebe, se skupaj z vami sprostijo in s tem poudarijo pomen skupnosti. Spremljate jih lahko: 6. 6. 2020, 13. 6. 2020, 20. 6. 2020 in 27. 6. 2020.

Vir in foto: MKC Maribor