Izobraževanje

Mednarodna izmenjava v Hamburgu

2. 10. 2019 avtor: Uredništvo

Trije mladinski delavci iz Društva Center za pomoč mladim so se s skupino osmih otrok starih med 11 in 13 let, odpravili na mednarnodno izmenjavo na partnersko doživljajsko igrišče v Hamburgu. Gre za partnerstvo z doživljajskim igriščemBaui am Brunnenhof iz Hamburga, ki traja od leta 2015. Izmenjava je potekala od 31. 8. 2019 do 7. 9. 2019.

V družbi nemških voditeljev in trenerjev so nekaj dni izmenjave preživeli v Hamburgu, kjer so si ogledali mesto, se peljali s podzemno železnico, ladijskim javnim prometom, se kopali v vodnem parku, skakali na trampolinih v Jump Centru, obiskali znamenito operno hišo, spoznavali način življenja v znamenitem predelu St. Pauli. Preostale dni so preživeli ob Baltiku, kjer so vsak dan kolesarili, se kopali, igrali nogomet in odbojko na mivki, obiskali zabaviščni park s številnimi atrakcijami. 

Konec septembra so v Mariboru, ko so se vtisi že posedli, izvedli evalvacijo izmenjave, na kateri so bili prisotni otroci, njihovi starši in mladinski voditelji. Soglasno so se strinjali, da je izmenjava v celoti uspela, da si želijo povratno izmenjavo naslednje leto gostiti v Mariboru ter, da bi želeli, da izmenjava traja dva dni dlje. Otroci so izpostavili, da so veseli, da živijo v Mariboru, saj menijo, da je kakovost življenja otrok v Hamburgu v St. Paulijo precej slabša. Glede na gostoto ponudnikov hitre prehrane menijo, da se tam otroci slabše prehranjujejo, opazili so, da pojedo preveč kruha, da namesto vode pijejo gazirane pijače, da je ta del mesta precej umazan in hrupen zaradi stalnih nočnih zabav, ki se tam odvijajo večino dni v tednu, da je precej manj dreves kot v Mariboru ter da so otroška igrišča precej oddaljena od lokacij, kjer otroci iz St. Paulija živijo. Mariborski otroci so ugotovili tudi, da znajo boljše govoriti nemško, kot znajo njihovi nemški prijatelji govoriti angleško. Otroci so predlagali, da bi na naslednji izmenjavi vse obroke kuhali in pripravljali sami. Izpostavili so, da so se veliko naučili od muslimanskih udeležencev izmenjave iz nemške skupine, saj so spoznali njihove običaje, navade, pravila glede prehranjevanja, pravila glede vloge ženske in moškega v njihovi kulturi. 

Mladinski voditelji so kot odlično izpostavili sodelovanje vseh udeležencev mariborske skupine, držanje dogovorov in sprejemanje odgovornosti, pohvalili dejanja usmerjena v povezovanje naših z nemškimi otroki, pohvalili otroke, ki so pripravili okusen slovenski večer tradicionalne slovenske kulinarike. “Zelo smo ponosni, da so otroci sami znali sproti reševati in nevtralizirati nesoglasja znotraj skupine, tako da naše pomoči sploh niso potrebovali.” so še zapisali.

Mladinskim voditeljem so se za nepozabno in poučno izkušnjo svojih otrok zahvalili tudi starši. Povedali so, da so že v času priprav pred izmenjavo zaupali voditeljem, ko so videli kako temeljito so izvajali priprave, ki so vključevale obravnavo vseh pomembnih vidikov tako zahtevne aktivnosti kot je peljati skupino otrok za teden dni na drugi konec Evrope. Ob koncu so še povedali, da želijo aktivno sodelovati pri pripravi izmenjave, ki se bo zgodila v letu 2020 v Mariboru. Na ta način se želijo dejavno zahvaliti za kakovostno opravljeno mladinsko delo.

 Vir in foto: Društvo Center za pomoč mladim