Vključenost

Mednarodni dan prostovoljstva v EKTC Maribor

23. 12. 2019 avtor: Uredništvo

V okviru mednarodnega dneva prostovoljstva so v EKTC Maribor – Center eksperimentov Maribor organizirali okroglo mizoz njihovimi mladimi prostovoljci, kjer so obravnavali probleme, s katerimi se sooča veliko mladih. Posebej so izpostavili stanovanjsko in zaposlitveno problematiko.

Mlade udeležence predvsem skrbijo napovedi nove prihajajoče recesije, ki bi lahko zmanjšala število delovnih mest in tako povečala brezposelnost. Skrb vzbujajo tudi novi ukrepi bank na področju kreditov, ki bodo prizadeli še posebej mlade družine, saj bodo še težje prišle do novih kreditov za prvi avtomobil ali stanovanje.

Mladi prostovoljec se sprašuje, kako naj pride do prvega lastniškega stanovanja v času, ko cene stanovanj rastejo, hkrati pa ne more več priti do kredita. Nekdo se je pošalil, naj se preseli v Avstrijo ali Nemčijo in tako so nenamerno navezali debato še na dodaten problem, s katerim se srečuje naša država – vedno več mladih vidi kot rešitev problema, da se preprosto izselijo iz Slovenije. Vsi so se strinjali, da to ne bi smela biti rešitev in da bi morali najti rešitev, kako izboljšati stanje v naši državi. Za takšne pozitivne spremembe za mlade bo treba bistveno bolj pritisniti na politike in povečati angažiranost mladih na tem področju.

Vir in foto: Center eksperimentov Maribor