Vključenost

Mednarodno kratkoročno prostovoljstvo Društva Parada ponosa

12. 9. 2019 avtor: Uredništvo

Društvo Parada ponosa od leta 2016 poleg dolgoročne omogoča tudi kratkoročno obliko prostovoljstva. To se odvija v času Festivala Parada ponosa v sklopu Evropske solidarnostne enote (ESE). Vključijo se lahko mlade LGBTIQ+ osebe (18–30 let) iz Evrope, leta 2019 pa so se v projekt prvič lahko vključile tudi osebe s prebivališčem v Sloveniji. Kratkoročna oblika prostovoljstva poteka cel mesec junij, ko potekajo priprave na Festival Parada ponosa in izvedba samega festivala. Prostovoljke in prostovoljci so vključeni v organizacijsko ekipo in tako iz prve roke izkusijo, kako je sodelovati pri organizaciji Festivala Parada ponosa in same parade.

Pogoste naloge so tehnična in logistična podpora med in po dogodkih, sprejemanje gostov festivala ter izdelava scenografije in vizualnih materialov za parado, komunikacija in promocija dogodkov na družbenih omrežjih. Kompetence, ki jih mladi pridobijo tekom prostovoljstva so skupinsko delo, delo v medkulturnem okolju, komunikacijske, tehnične in logistične kompetence, znanje o vodenju projektov (npr. kako organizirati manjši enodnevni dogodek, kot je razstava ali zabava) ter poglobljeno razumevanje festivalskih tem (LGBTIQ+ teme, antirasizem, feminizem, intersekcionalnost, transformacija sovražnega govora, preprečevanje vrstniškega nasilja ipd.).

Več o izkušnjah s kratkoročnim prostovoljstvom ESE si preberite skozi besede mladih, ki so sodelovali pri izvedbi Festivala Parada ponosa 2019:

“Intervju za kratkoročni ESE v Društvu Parada ponosa sem imel_a dva tedna pred začetkom projekta, tako da sem se moral_a hitro odločiti. Moral_a sem celo dati odpoved v službi, da sem se lahko pridružil_a projektu, vendar moram povedati, da tega ne obžalujem. V trenutku, ko sem stopil_a v Ljubljano, v nedeljo ob 2. uri, sem se zaljubil_a vanjo. Enako se je zgodilo, ko sem stopil_a na Metelkovo in bil_a hipnotiziran_a z milijoni barv, ki sem jih videl_a. Ko so osebe iz Društva Parada ponosa začele_i razlagati, kako parada deluje v Ljubljani, sem se počutil_a, da je ta parada bližje mojim potrebam in željam. In res je bila. DIY, politična, vesela, vključujoča. Ne bi mogla_el prositi za več. Če sem iskren_a, ne vem, kako promovirati stvari, vendar bosta Ljubljana kot destinacija in Društvo Parada ponosa kot ESE izkušnja zagotovo skrbela za vaše eksistencialne potrebe po krizi, in to iz izkušenj.” (Chara, 27, Grčija)

“K prostovoljstvu ESE v Društvu Parada ponosa so me privabile vrednote in načini delovanja organizacije. V Ljubljani je poudarek na političnosti, solidarnosti, volji za spremembo in prijateljstvu – stvareh, ki sem jih pogrešala, kot del Stockholmske parade ponosa. Veseli me, da v zvezi s tem nisem bila razočarana. Veliko sem se naučila na delavnicah in seminarjih, intersekcionalnost je bila stalno prisotna, večina ljudi, ki sem jih spoznala, so aktivistke_i na različnih področjih in dobila sem nove prijateljice_e, ki jih brez sodelovanja na tem projetku ne bi nikoli srečala. Po skoraj enem mesecu v mestu se mi zdi, da sem že del kvirovske scene. Biti del nečesa je pomembno, saj nam daje občutek koristnosti, kot tudi veliko časa in pomembnih odnosov. Res je bilo nepozabno! Hvala za to izkušnjo!” (Emma, 20, Švedska)

“Zame je bila to odlična priložnost in izkušnja, da stopim v stik z LGBTIQ+ skupnostjo. Na začetku sem bil nekoliko skeptičen, toda na koncu se je vse izkazalo za odlično. Zelo sem vesel, da sem spoznal nove ljudi, ki so me naučili nove stvari in mi pokazali različne vidike celotnega pregleda Društva Parada ponosa in vsega, kar prihaja. Želel bi pokazati koncept drugim ljudem in jim pokazati, da smo enake_i in si zaslužimo pošteno možnost, da smo slišane_i.” (Evgen, 22, Slovenija)

Vir in foto: Društvo Parada ponosa