Okolje in trajnost

Mesec april je mesec čistilnih akcij

29. 4. 2021 avtor: Uredništvo

V Sloveniji vsako leto že konec marca in ves april potekajo čistilne akcije. Tudi letos so se jim pridružili številni Mladinski centri in ostale mladinske organizacije po Sloveniji. Del teh so bili tudi mladi prostovoljci, ki jim ni vseeno za okolje v katerem živijo hkrati pa si prizadevajo za boljšo in lepšo prihodnost vseh nas.

10. aprila 2021 se je pričela vseslovenska prostovoljska akcija, ki je nastala z namenom spodbujanja državljanov k aktivnemu odzivu na potrebe svoje skupnosti in ustvarjanju priložnosti, da se čisto vsak lahko preizkusi v vlogi prostovoljke ali prostovoljca. V organizaciji Slovenske filantropije je že dvanajsto leto zapored povezala številne akterje po celi Sloveniji, letos še posebej z namenom prostovoljskega prispevka k premagovanju osamljenosti.

Letos je širom Slovenije organiziranih 201 prostovoljskih aktivnosti, katerih rdeča nit je naslavljanje osamljenosti z namenom krepitve vezi med posamezniki, organizacijami, skupnostmi in nenazadnje v celotni družbi. Prav tako ne smemo pozabiti, da je prostovoljstvo pomembna oblika aktivacije, ki zmanjšuje osamljenost in vrača smisel tako prostovoljcu kot prejemniku prostovoljske pomoči.

Aktivnosti so potekale v več kot 100 krajih. Med organizatorji so bila društva, vrtci, šole, krajevne skupnosti, občine, javni zavodi in posamezniki. Po vsej državi je bilo aktivnih več kot 350 organizacij in 10.000 prostovoljcev.

22. aprila je svetovni dan zemlje, ko svoj dan obeležujejo tudi taborniki. Letos je bilo še posebej slovesno, saj so Slovenski taborniki praznovali 70 let svojega delovanja. Prav taborniki so pomemben del ohranjanja narave, zato so se tudi letos pridružili številnim čistilnim akcijam po Sloveniji in jih izvedli v lokalnih okoljih.

Več o čistilnih akcijah posameznih mladinskih centrov in mladinskih organizacij pa lahko že ves marec in april spremljate na portalu mlad.si.