Zabava in prosti čas

Mesec požarne varnosti 2020

22. 10. 2020 avtor: Uredništvo

Vsako leto v Sloveniji gasilci oktobra obeležujejo mesec požarne varnosti, ki letos poteka pod sloganom »Kdor za požarno varnost poskrbi, je v prostem času brez skrbi« in je posvečen požarni varnosti v prostem času. Mesec požarne varnosti vsako leto poteka pod okriljem Uprave RS za zaščito in reševanjeGasilske Zveze Slovenije in Slovenskega združenja za požarno varnost.

Namen letošnjega projekta je opozoriti prebivalce, da tudi med preživljanjem prostega časa obstaja veliko nevarnosti, ki lahko povzročijo požar. Dopuste, počitnice, praznike in vikende lahko preživljamo na morju, potovanjih, v gorah ali pa doma. Ne glede na to, kje preživljamo prosti čas, ne smemo pozabiti, da lahko kadarkoli zagori. Da bo prosti čas minil brezskrbno in veselo, je pomembno, da poznamo preventivne ukrepe, s katerimi lahko preprečimo nastanek požara.

Gasilci so pomemben del Uprava RS za zaščitno in reševanje, zato še posebej ključno vlogo igrajo na lokalnih področjih, ne samo ko gre za požare, ampak so se že večkrat v različnih akcijah reševanja in kriznih razmerah, izkazali kot nepogrešljiv del družbe. S prostovoljstvom in požrtvovalnostjo so pomagali v prvem valu epidemije zaradi novega koronavirusa COVID-19 in bodo zagotovo pomemben del tudi sedaj, ko je pri nas ponovno razglašena epidemija.

Gasilska zveza Slovenija ima z različnimi gasilskimi društvi v Sloveniji najboljše organizirano mrežo prostovoljstva, ki aktivno in ažurno skrbi za podmladek. V gasilska društva je vključenih kar nekaj otrok in mladih, ki že od mladih nog skozi vaje, tekmovanja in druženje, pridobivajo znanje in pomembne kompetence, ki jim pomagajo tudi v vsakdanjem življenju.

Gasilska pripravnica Ana Marija Brcar nam je povedala, da ji je to, da je gasilka vsekakor v čast, predvsem zato, ker poklic gasilke pomeni, da lahko pomaga sočloveku, ki je v težavah: »Biti gasilka mi je pomagalo, da sem postala boljši človek in pri tem mislim predvsem na to, da sem znala razviti čut do sočloveka in mu pomagati tako fizično kot tudi psihično ter v prvo vrsto postaviti najpomembneje – življenje človeka in njegovo zdravje. Skozi vsa leta sem se naučila marsikaj, tako za samo gasilstvo kot tudi za življenje. Spoznala sem različne tehnike, ki so neizogibne pri pomoči drugim, kar pa sem znala uporabiti tudi v drugih življenjskih situacijah. Gasilstvo mi je bilo položeno že v zibelko. Vsa moja družina je bila dejavna na gasilskem področju tako, da sem tudi jaz skozi otroštvo spremljala vse kar se je dogajalo v gasilstvu. Ampak v vsakem primeru mislim, da bi se odločila za pridružitev gasilskim vrstam, ker si ne predstavljam mojega vsakdana brez gasilstva.«

Viktorija Hriberšek Pocajt je študentka, ki se je h gasilcem priključila že kot pionirka, sedaj pa komaj čaka, da lahko začne s tečajem za operativno gasilko. Že od leta 2009 je članica prostovoljnega gasilskega društva in se je v prvi vrsti gasilcem pridružila zaradi prijateljev: »H gasilcem sem se na začetku pridružila zaradi druženja z mojimi sovrstniki, kasneje pa sem spoznala, da mi je sodelovanje z gasilci res všeč. Rada bi bila zmožna pomagati drugim ko to potrebujejo, zato sem zdaj še vedno prostovoljna gasilka. Tekmovala sem v različnih tekmovalnih disciplinah in prav vsaka je nekaj prispevala k mojemu gasilskemu znanju. Kot na primer kviz gasilske mladine pri katerem smo se spopadali s hitrim razmišljanjem in veliko količino podatkov, na gasilski orientaciji smo vzdrževali svojo kondicijo in orientacijo terena, v tekmovanjih v desetinah smo se naučili sodelovati, kot večja skupina in podpirati drug drugega. Nič od tega pa ne bi bilo možno brez rednih vaj. Biti gasilka mi pomeni biti pripravljena in zmožna pomagati kadar to kdo potrebuje, da znam oceniti svoje sposobnosti in hitro reagirati glede na situacijo.«

Vir: Slovensko združenje za požarno varnost  in PGD Velenje