Okolje in trajnost

Mesec trajnosti v Beli krajini v polnem zagonu

16. 4. 2024 avtor: Kulturni center Semič
recikliran papir

Z namenom povezovanja in skrbi za naše okolje, tradicijo, kulturno dediščino in ohranjanje narave oz. izboljšanje naravnih pogojev, smo se med seboj povezale javne institucije in turistični ponudniki. Tako smo 22. 3. otvorili mesec trajnosti v Beli krajini, ki bo trajal do 22. aprila.

V četrtek, 11. 4. 2024, ob 18.00 uri je Sem’ška mladina skupaj z Društvom likovnih ustvarjalcev, OŠ Semič in KC Semič izvedla delavnico recikliranja papirja. Pridružile so se nam različne generacije in se podučile o reciklaži papirja in ročne izdelave recikliranega papirja. 

Postopek: 

1. Zbiranje odpadnega papirja: Odpadni papir se zbira ločeno od ostalih odpadkov. To lahko vključuje uporabo posebnih zabojnikov ali kontejnerjev za papir, ki jih postavijo lokalne skupnosti ali podjetja za ravnanje z odpadki.

2. Vlakanje: Ko je papir ločen od drugih nečistoč, se ga zmoči in pretvori v kašo. Mi smo za izdelavo kaše uporabili kar navaden kuhinjski mešalnik. Ko smo naredili kašo smo vanju vsuli še suhe cvetove vrtnic in drugih svetlic.

3. Oblikovanje: Po vlakanju se papirna kaša razprši na situ. Voda se odstrani skozi sitno mrežo, kar ostane vode jo popivnamo z gobico ali krpico. Nadaljnja obdelava, kot je stiskanje in sušenje, pomaga utrditi nov list papirja.

4. Sušenje: Papir smo čez noč pustili, da se je posušil. 

5. Rezanje in pakiranje: Končni listi papirja se nato razrežejo na ustrezne velikosti in oblike, odvisno od namena uporabe. 

Društvo likovnih ustvarjalcev nam je zaupalo še, da ročno izdelanega papirja ne režemo, saj je naravni, pernat rob največja dodana vrednost ročno izdelanega papirja.

V Mesecu trajnosti v Beli krajini bo Sem’ška mladina skupaj s soorganizatorji izvedla še delavnico Odpadki v pravo smer, in sicer v petek, 19. 4., ob 18. uri.