Kultura

Mlad.si in Fuga: Vizualni plesno-gledališki spektakel v Gledališču Koper

11. 7. 2023 avtor: Uredništvo
Program festivala Fuga

Ekipa mlad.si sprejema prav posebno nalogo in na Križišče mladosti prinaša kulturno-umetniške vsebine, ki nastajajo v sodelovanju s Festivalom FUGA, s čimer mlade tudi v poletnih dneh spodbujamo h kulturnemu udejstvovanju.

Na vroč poletni ponedeljkov večer smo se odpravili na obalo, na otvoritev Festivala uprizoritev, glasbe in akademij – Fuga, ki bo v prihodnjih dneh v Gledališču Koper združil mlade umetnike iz petih držav ter z glasbo slovenskih in tujih ustvarjalcev poživil koprske trge.

Programski spored festivala Fuga
Programski spored festivala Fuga; Foto: mlad.si

Kot je v svojem uvodnem nagovoru pred gledališko predstavo dejal Ivan Loboda, umetniški vodja festivala, je Fuga presledek med gradbenimi enotami mednarodnega ustvarjanja in povezovanja, je poletni pobeg od dolgega akademskega leta, kjer študenti predstavijo svoje delo in nabirajo nova znanja v bolj sproščenem, obmorskem okolju in kjer se vsak večer po predstavi prepustijo glasbi lokalnih in tujih glasbenih ustvarjalcev.

Vizualni plesno-gledališki spektakel – I’m going away now

Prvi večer festivala nam je postregel s predstavo I’m Going away now, akademije Central Saint Martins, University of the Arts iz Londona ter koncertom Freedom Fighters in Pantalons.

I’m going away now raziskuje teme disociacije in identitete. S kombinacijo gibalnega gledališča, improvizacije in multimedijskih elementov predstava preučuje, kako se lahko posameznikov občutek samega sebe zlomi in rekonstruira. Oder utripa od energije ko nastopajoči, njihova telesa postanejo posode izražanja, dinamično krmarijo skozi vrsto nadrealističnih in evokativnih prizorov. Mojstrsko podajajo notranje boje, konflikte preobrazbe, ki spremljajo razpad identitete. Trenutki občutljive ranljivosti se prepletajo z eksplozivnim izbruhi fizičnosti.

V pričakovanju predstave I'm going away now
V pričakovanju predstave I’m going away now; Foto: mlad.si

Vizualni plesno-gledališki spektakel je gledalce izzival, da razmislijo o lastni identiteti in tudi identitetah, ki nam jih nalaga družba in našem poskusu, da jih (ne) sprejmemo. Predstava je, ne da bi uporabila veliko besed, ali pa mogoče prav zato, gledalcu pustila prostor, da ga plesno improvizacijski elementi ponesejo v svoj notranji svet in lastno doživljanje identitete.

Mlad.si v občinstvu

Med občinstvom na festivalu Fuga
Med občinstvom na festivalu Fuga; Foto: mlad.si

Po predstavi smo se v pričakovanju koncerta po živahnih ulicah ob obali sprehodili do Ukmarjevega trga, ki so ga napolnili obiskovalci gledališke predstave ter drugi obiskovalci festivala.

Med koncertom smo z mladim občinstvom poklepetali o predstavi in festivalu

Za festival mi je povedala kolegica. Po prvem večeru se mi zdi festival zelo mladosten s sproščenim počitniškim duhom, ki se ga začuti posebej na koncertih ob morju. Glede na občinstvo menim, da je dosegel svoj namen povezovanja mladih iz različnih držav.

Koncert skupine Pantaloons
Koncert skupine Pantaloons; Foto: mlad.si

Predstava se mi je zdela kul, predvsem me je prevzela scenografija in vizualizacija v predstavi. Vsebina je bila publiki predana na inovativen način, z zanimivo in dinamično kombinacijo umetnosti. Združila je vizualno umetnost, improvizacijo, igro, ples … Koncert je pa zares dosegel sproščeno vzdušje, ki se lepo zliva z obmorskim duhom Kopra in dopolnjuje dogajanje v njem. Sicer sem nameravala samo na prvi dan festivala, ampak je bilo vzdušje tako prijetno, da se vrnem tudi jutri, nam je povedala obiskovalka iz okoliških krajev.

Glasovnica za najboljšo predstavo festivala po izboru občinstva
Glasovnica za najboljšo predstavo festivala po izboru občinstva; Foto: mlad.si
Ne zamudite tudi ostalih gledaliških predstav na festivalu FUGA 2023

Tamo gde pevaju (Dramska fakulteta Beograd, RS), torek, 11. julij, ob 20.00 uri

Oprostite, je li infuzija keto-friendly? (Dramska akademija Zagreb, HR), sreda, 12. julij, ob 20.00 uri

Draga naša Jelena (Akademija umetnosti univerze v Banjaluki), četrtek, 13. julij, ob 20.00 uri

Svinje (Dramski studio Umag, HR), petek, 14. julij, ob 20.00 uri

Krik: prvi glas (AGRFT UL, SI), sobota, 15. julij, ob 20.00 uri

Vsak večer bodo po brezplačnih gledaliških predstavah v Gledališču Koper na Ukmarejevm trgu potekali koncerti mladih lokalnih in tujih glasbenikov. Koncertni spored najdete na spletni strani Gledališča Koper.

Več informacij o festivalu najdete tudi na njihovem Facebook in Instagram profilu.

Organizatorja mednarodnega festivala FUGA sta Gledališče Koper in Študentska organizacija Univerze na Primorskem.