Šport

Mlad.si podcast: Na Križišču mladosti z Nino Svetina, mlado športnico

21. 7. 2023 avtor: Uredništvo
OFEM Nina Svetina

V šesti epizodi podcasta Križišče mladosti v letošnjem letu smo v športnem duhu Olimpijskega festivala evropske mladine, ki zaznamuje trenutno dogajanje v Sloveniji, gostili mlado športnico, odbojkarico in članico slovenske reprezentance na OFEM, Nino Svetina.

Najprej naj čisto na kratko predstavimo Olimpijski festival evropske mladine, največji večpanožni športni dogodek in največji športni dogodek za mlade v zgodovini Slovenije, ki bo med 23. in 29. julijem dodobra razgrel poletni utrip Maribora.

Olimpijskega festivala evropske mladine se v Mariboru udeležuje kar 3600 udeležencev iz 48 držav, športniki pa se bodo na 13 prizoriščih v Mariboru pomerili v kar 11 panogah.

Na Olimpijskem festivalu evropske mladine barve slovenske zastave zastopa skrbno izbrana slovenska reprezentanca mladih športnikov, med katerimi je tudi naša današnja sogovornica, odbojkarica Nina Svetina, h kateri se vračamo.

Z Nino, ki bo, kot pravi sama, prihodnji teden na odbojkarskem parketu doživela to, kar so sanje vsakega športnika, smo govorili o tem, kaj udeležba na Olimpijskem festivalu evropske mladine pomeni zanjo, kako je potekal izbor in kako so potekali dnevi priprav na olimpijska tekmovanja …

Povprašali smo jo, kako ji uspe usklajevanje športnih in šolskih obveznosti ter se pozanimali, kako perspektivna mlada športnica vidi prihodnost svoje športne kariere, pogovor pa smo zaključili z ugotovitvijo, da lahko prav takšni dogodki, kot je Olimpijski festival evropske mladine, pomembno prispevajo k spodbujanju spremljanja različnih športnih disciplin ter športnega udejstvovanja mladih.

»Sama udeležba na takem večjem mednarodnem tekmovanju je nekaj, kar si vsak športnik zares želi in sem zelo vesela, da se lahko udeležim Olimpijskega festivala evropske mladine. To mi pomeni veliko, pa tudi odbojka poteka na res visokem nivoju in šele tukaj se lahko potem dokažeš še malo bolj … Ker greš iz neke cone udobja in greš čez take svoje meje, za katere si sploh nisi kdaj predstavljal, da boš šel čez njih,« med drugim pove Nina ter doda:

»Se čuti neka trema, ampak se mi zdi, da je bolj kot negativna, pozitivna, tudi pri soigralkah sem vprašala in se vse bolj veselimo tega tekmovanja, nobene ni zares strah, ampak smo to vse sprejele kot neko lepo priložnost, da igramo res dobro odbojko z ekipo, v kateri si med seboj res zaupamo in vemo, da lahko skozi to tekmovanje pridemo skupaj in da si pomagamo. Ta trema nekako izgine, ko stopimo na igrišče, zato, ker vemo, da si lahko zaupamo med sabo, ker smo res smo res vzpostavile tak dober odnos.«


Navijaj za Nino in njeno ekipo ter ostalo slovensko reprezentanco na OFEM ter si brezplačno oglej športna tekmovanja. Urnik najdeš tukaj.


  • Kako so potekale priprave na OFEM? Kako potekajo priprave te zadnje dni pred začetkom?
  • Kako je potekal izbor za OFEM?
  • Kaj zate pomeni udeležba na OFEM? Kakšni so občutki pred dogodkom?
  • Pa trema? Je prisotna tudi trema?
  • Za mladega posameznika, ki se hkrati intenzivno ukvarja s športom, je gotovo izziv usklajevanje športnih in šolskih obveznosti. Kako ti to uspe?
  • Se ti zdi, da so mladi danes športno osveščeni ali pa se ti zdi, da spremljajo le določene športe?
  • Kako bi jih navdušila tako za spremljanje športnega dogajanja kot za športno udejstvovanje?

Odgovore na ta in druga vprašanja, ki smo jih v sproščenem pogovoru zastavili mladi športnici, ki bo na Olimpijskem festivalu evropske mladine zastopala slovenske barve, izveš v podcastu, ki je dostopen s klikom na spodnji gumb za predvajanje, pa tudi na spletni platformi Spotify, Apple podcasts, Amazon music in ostalih platformah za predvajanje.

Naslovna fotografija: grafična podoba Olimpijskega festivala evropske mladine ter fotografija Nine Svetina (vir: Odbojkarska zveza Slovenije)