Evropsko leto mladih / Mladinski dialog

Mladi čutijo potrebo po udejstvovanju tudi na evropski ravni

26. 5. 2022 avtor: Mladinska mreža MaMa
mladi-cutijo-potrebo-po-udejstvovanju-tudi-na-evropski-ravni

Danes, 26. maja 2022, se je v Centru interesnih dejavnosti Ptuj odvil drugi iz serije dogodkov, ki jih ob evropskem letu mladih v sodelovanju z mladinskimi centri organizirata Mreža MaMa in Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, in sicer Soustvarjam Evropo: vključevanje mladih in digitalizacija filmske kulturne dediščine

Več kot 50 mladih, ki so se udeležili dogodka, je na začetku nagovorili direktor Centra Interesnih dejavnosti Ptuj Aleksander KranerLina Leskovec, vodja EUROPE DIRECT Podravje, pa je mladim na interaktiven in zabaven način predstavila, kako do informacij o Evropski uniji in zakaj.

Sledil je pogovor s prostovoljci Evropske solidarnostne enote. Svoje izkušnje in možnosti za udejstvovanje na evropski ravni so mladim predstavili Lazar iz Bosne in Hercegovine, Noemie iz Francije in Silvia iz Italije, ki trenutno opravljajo prostovoljsko delo v Sloveniji. Pogovor je mlade udeležence zelo pritegnil, saj zaznavajo da niso dovolj informirani in nimajo dovolj informacij o EU, kar sicer opažamo že dalj časa. Prav evropsko leto mladih je zato priložnost, da mladim, s takimi dogodki, kot je današnji, predstavimo kaj EU počne za njih in jim damo priložnost za udejstvovanje, saj se je izkazalo, da mladi čutijo potrebo po udejstvovanju tudi na evropski ravni. S prostovoljci ESE so se imeli mladi priložnost družiti tudi po zaključku dogodka, kar so z veseljem izkoristili za pridobivanje še več informacij o programu in možnostih prostovoljstva po Evropi.

V sklopu dogodka so si ogledali tudi video produkcijo mladih prostovoljcev na Ptuju, z naslovom Hairy Love. Film je kot dobra praksa kulturnega prostovoljskega projekta primer neformalne kulturne aktivnosti, s katero se lokalna mladina lahko poveže z mladimi iz Evrope in ustvari dober umetniško-kulturni projekt.

Nina Milošič, vodja programa Mestnega kina Ptuj, je mladim predstavila možnost aktivnega vključevanja in prostovoljstva na lokalni ravni, prek projekta Pregleda in ureditve zbirke plakatov iz zgodovine filmskih projekcij v Mestnem kinu Ptuj z namenom katalogiziranja in digitalizacije filmskih plakatov kot dela kulturne dediščine, ki ga bodo skupaj z mladimi izvedli 7. junija. Mladi bodo dobili priložnost da uredijo filmske plakate in jih tudi odnesejo s sabo. Gre za enega od mnogih projektov, ki jih Mestni kino Ptuj uvaja za vključevanje mladih – na današnjem dogodku so izvedeli kje vse se lahko vključujejo v spektru delovanja kina. S projektom pregleda in ureditve filmskih plakatov bodo v Mestnem kinu Ptuj na podstrešju pridobili še en prostor za izvajanje aktivnosti, mladi pa jim bodo ta prostor pomagali soustvariti in povečati kapacitete Mestnega kina Ptuj za sodelovanje in aktivnosti z mladimi.

Sledi še 9 regijskih dogodkov, naslednji bo že 8. junija v Ajdovščini. Sledijo jim dogodki V Postojni, Šmartnem ob Paki, Rogaški Slatini, Sežani, Jesenicah, Kamniku in Črnomlju.