Mladinsko delo / Zabava in prosti čas

Mladi na prvem mestu

18. 5. 2023 avtor: Center interesnih dejavnosti Ptuj
dogodek M.1. na Ptuju

Preteklo soboto, 13. maja, je mladost glasno odmevala tudi v Centru interesnih dejavnosti Ptuj.

Dogodek M. 1. so z željo po druženju, povezovanju lokalnih ustvarjalcev glasbe, pridelovalcev pijače in razvijanju lokalne skupnosti, soustvarjali mladi. Prvič se je pod mentorstvom mladinskega centra organizacije dogodka lotila Michelle Švarc, ki je na ta način dobila neprecenljive izkušnje, podporo in potrebno motivacijo za soustvarjanje mladinske kulturne scene tudi v prihodnje.

»Gre za naš, predvsem pa moj prvi osebni dogodek, katerega sem se lotila s srcem za dobrobit povezovanja lokalnih ustvarjalcev, pridelovalcev in razstavljavcev raznolikega žanra. Po izpeljanem dogodku lahko z gotovostjo trdim, da so nastopajoči in obiskovalci začutili namen samega dogodka. To je bilo opaziti tudi po tem, da so obiskovalci pospravili svoje telefone in raje zaplesali ter zapeli z nastopajočimi.« (Michelle Švarc)

Povezujoča energija se je v prostorih mladinskega centra pričela že pozno popoldne, ko je prizorišče mladinskega centra z majhnimi detajli dobilo čisto novo preobleko. Intimno atmosfero so pričarale dodatne lučke na skrbno izbranih mestih, second hand naslanjači, pisani tepihi in nove rastlinice pa so v obiskovalcih vzbudili občutek sproščenosti kot v domači dnevni sobi. Za dodatno piko na i je poskrbela mini razstava mladega fotografa Danijela Gašpariča. V tako prijetno preoblečenem klubskem prostoru se je zbralo več kot 100 obiskovalcev, ki so se ob ponudbi pijač in nasmehov prijateljev iz Kavarne Bodi v kleti mladinskega centra prepuščali zvokom mladih ptujskih glasbenikov različnih zgodb in žanrov.

Pomembnosti ekipnega sodelovanja se zaveda tudi Michelle: »Sama sem ponosna na cel tim, ki mi je pomagal ta dogodek izpeljati. Izpostavila bi Suzano Harlamov, Majo Kropec, Tino Maroh, Marka Kolariča, Žaka Krebsa, ki je poskrbel za ujete momente vseh prisotnih, ter Luka Peršolja za nemoten zvok. Brez njih se ta dogodek ne bi odvil v tako uspešno in nepozabno noč. Dogodek je hkrati dokaz, da mladi na Ptuju želijo kvalitetno, lokalno in skupnostno preživljanje prostega časa.«

Večerno druženje se je pričelo ob 21. uri z nastopom mladega dueta Soulze, ki je poskrbel za prijeten in intimen uvod. Katja Vučkovič Zinrajh in Jure Bračko, ki sta skupno ustvarjanje začela že v letu 2014, se kljub jadranju v različnih glasbenih sferah srečujeta na stičišču iskrenosti in izpovedi čustev skozi glasbo.

Druženje smo nadaljevali s skupino Infected, ki je poskrbela naprej za nežno pozibavanje bokov obiskovalcev, nato za prebujenje vseh čutov. Mlada skupina, ki se ne želi omejevati ne žanrsko niti izpovedno, je ob preigravanju avtorskih skladb izvabila sočasno prepevanje vseh obiskovalcev. Kot pravi besedilo avtorske skladbe Bejbi, ki je v svoji srčiki namenjena prav Ptuju:

»Rdeč kot opeka, glasen si kot mrak. Skupaj sva eno, sva barven kolaž.«

Tempo večera je nato prevzela zasedba Laganini, ki je s priredbami vsem znanih popularnih in funk uspešnic odlično nadaljevala skupno popevanje in poplesavanje. Z odra je bilo čutiti povezavo dobrih prijateljev, ki jih druži ljubezen do glasbe. Njihov nastop in energija nikogar nista pustila ravnodušnega.

Zadnji del dogodka je prevzel glasbenik, DJ, producent in vsesplošni ljubitelj elektronske glasbe, Juressick. Glasba v globokem, plesno hipnotičnem ritmu je odlično nagovarjala razpoloženje obiskovalcev. Če se je v prostoru slučajno znašel še kdo, ki še ni migal z boki, noge niso uspele zadržati tapkanja na začarane ritme.

Dogodek je ob podpori mladih soustvarjalcev pokazal, kako pomembno je skupno grajenje lokalne skupnosti in odpiranje prostora za (mlada) izražanja. Veselimo se vseh prihodnjih zvokov in odmevov mladosti!

Organizatorji: Michelle Švarc, CID Ptuj, Kavarna Bodi in Društvo Urbana polja

Avtor fotografij: Žak Krebs

Preberi več o kampanji Odmev mladosti: >