Aktivno državljanstvo

Mladi pomembni pri uveljavljanju reševalne kinologije

23. 1. 2023 avtor: Mladinski center Prlekije-Pokrajinski center NVO, socialno podjetje

Predstavnika ŠKD-ERP Goričko in Mladinskega centra Prlekije Tamara Brumen in Rudi Stegmüller sta se s svojimi reševalnimi psi pripravniki – Fidelom, Beanom in Samaro, pred meseci udeležila 3. mednarodnega reševalnega tabora na Ribniškem Pohorju, v realizaciji Kinološkega društva reševalnih psov Celje. Inštruktorico reševalne kinološke discipline mantrailing (MT) Tamaro Dejak iz KD Ljubljana, ki je delovala na omenjenem taboru, pa sta povabila delovni kinološki obisk v Pomurje, ki je bil realiziran pred kratkim. Reševalno kinološko usposabljanje je v Pomurju izvedla skupaj z Jernejem Gregorinom, vodjo vseh regijskih enot skupin za pogrešane osebe (SIP) delujočih v okviru ERPS.

Predstavitev in usposabljanje je potekalo na dveh deloviščih, in sicer na poligonu in v gozdovih okrog sedeža ŠKD-ERP Goričko v Sebeborcih v Prekmurju in ŠKD Ljutomer-Križevci v Lukavcih, v Prlekiji. Dvodnevnega treninga so se udeležili kinološki reševalci s svojimi štirinožnimi prijatelji iz ŠKD-ERP Goričko, ŠKD Ljutomer-Križevci, KD Murska Sobota, ŠKD Žiri, Kljub ljubiteljev psov – K9 iz Novega mesta, KD Ljubljana, ŠKD Krim, ŠKD Logatec in ERPS. V okviru Kinološke zveze Slovenije obstaja med drugim tudi Komisija za reševalne pse, ki jo sestavljajo nacionalni vodja SIP-a in vodje območnih enot SIP. V Sloveniji trenutno obstaja šest SIP-ov. SIP obstaja znotraj ERPS, ter deluje kot sestavni del sistema zaščite in reševanja v RS.

Kako postati vodnik reševalnih psov?

Interesenti za vodnike reševalnih psov morajo biti večletno aktivni v posameznem kinološkem društvu, nato morajo opraviti izobraževalni seminar in izpite za vodnika reševalnih psov, ki jih organizira Komisija za reševalne pse pri KZS. Sledi opravljanje timskega (vodnik-pes) pred izpita, dvakrat izpita A in izpita B. Šele nato postanejo licencirani kinološki reševalni tim. Po opravljeni letni preizkušnji so razdeljeni v posamezne regijske enote SIP, glede na kraj bivanja in tako postanejo del Skupine iskanje pogrešanih oseb-SIP.

Reševalni psi v pomurski regiji

V pomurski regiji je bila Enota reševalnih psov v okviru ŠKD Goričko formirana že leta 2011. Njihova dejavnost je sčasoma zaradi neustreznega odziva pristojnih lokalnih in regijskih institucij zamrla. Leta 2019 se je kot kolektivni partner priključil Mladinski center Prlekije in trenutno že dosegajo ponovni razcvet. Takrat so se namreč šestmesečnega usposabljanja na Igu udeležili kar štirje posamezniki, lani je bila v usposabljanje vključena ena oseba, letos pa se usposabljanja ponovno udeležujejo štirje posamezniki iz Pomurja. Vodja ŠKD-Enote reševalnih psov Goričko Vlado Škerlak je s svojim psom Donom že uspešno opravil reševalni kinološki pred izpit.

Od 22. do 23. aprila 2023 bodo v Pomurju prvič organizirani kinološki reševalni izpiti, in sicer v Sebeborcih, od 17. do 20. avgusta 2023 pa bo organiziran mednarodni kinološko reševalni tabor (MT in iskanje v naravi), kjer se pričakuje tudi udeležba kinologov iz Italije in Hrvaške. Oba dogodka sta že vpisana v nacionalni koledar ERPS.

Nedvomno kinologija združuje in povezuje mlade in vse generacije za zdravo in plemenito poslanstvo, ki se za najprodornejše še nadaljuje v aktivni sestavi slovenskih sil za zaščito in reševanje.

Tekst: LARISA BRUMEN