Stanovanja

Mladi predstavili zahteve na področju bivanjske problematike

24. 4. 2024 avtor: Mladinski svet Slovenije
transparent

Predstavniki Mladinskega sveta Slovenije (MSS) smo 26. marca 2024 pričeli z zagovorniško kampanjo Nimam kam, ki je naslavljala stanovanjsko in bivanjsko problematiko mladih v Sloveniji. Tekom kampanje smo na javnost in odločevalce naslovili dejstva ter problematiko, s katero se dandanes soočamo mladi, včeraj pa smo predstavili obljube obstoječe vlade, ki so v dveletnem obdobju ostale neizpolnjene, ter podali zahteve za njihovo reševanje.

Ob 10. uri pod Plečnikovim mostom v Trnovem v Ljubljani smo izvedli novinarsko konferenco, na kateri smo opozorili tudi na dejstvo, da naj bi bili mladi postavljeni kot proračunska prioriteta v obdobju 2024/2025, kar ni razvidno na nobenem od področij, ki se dotikajo mladih. Zato smo pozvali ministra za finance Klemna Boštjančiča in predsednika vlade dr. Roberta Goloba, naj jasno obrazložita, na katerih proračunskih postavkah naj bi se videlo, da smo mladi proračunska prioriteta v omenjenem obdobju.

Oba smo pozvali, naj se zavzameta za ureditev strukturnega financiranja bivanjske politike, predsednika vlade pa še dodatno povabili, da se sestane z Mladinskim svetom Slovenije, da mu predstavimo naše zahteve, če želi pokazati, da mu mladi resnično nekaj pomenimo.

Na konferenci so probleme mladih, zahteve in rešitve predstavili naslednji govorci:

Med drugim smo mladi opozorili na dejstvo, da na nekaterih območjih stanovanj za najem preprosto ni kljub temu, da je po podatkih iz leta 2018 v Sloveniji 152.280 praznih stanovanj, ta številka pa se v zadnjih letih ni kaj bistveno spremenila. Stanovanjska problematika je v zadnjih letih prerasla v najbolj perečo problematiko mladih. Po navedbah Statističnega urada so se od leta 2015 pa do 2022 cene nepremičnin na ravni celotne države zvišale za 91 %, kar je ob veliko nižji rasti dohodkov še toliko bolj zaskrbljujoče.

Od leta 2015 pa do lani so se cene rabljenih nepremičnin na ravni celotne države zvišale za kar 104 %, kar je ob veliko nižji rasti dohodkov nedopustno. Še bolj pa so narasle cene rabljenih stanovanj izven glavnega mesta, in sicer za kar 109 %, v Mariboru celo za 120 % (SiStat, 2024).

Srčno upamo, da je bilo naše delovanje tako odmevno, da je doseglo tudi odločevalce v trenutni vladi dr. Roberta Goloba. Koalicijski vrh je namreč pokazal, kako je videti, ko visoke politične obljube trčijo v realnost. Predsednik vlade je po koalicijskem vrhu namesto omenjenih 30.000 stanovanj govoril le še o 3.000 stanovanjih do leta 2026 in šele nato o 2.000 stanovanjih na leto.