Kultura

Z mrežo Young4Film filmske festivale soustvarjajo tudi mladi!

18. 7. 2023 avtor: Uredništvo
Festival Kino Otok

Spoznajte inovativen pristop k vključevanju mladih v program filmskih festivalov!

Evropski filmski festivali so se združili v mrežo “Mladi selektorji za mlado občinstvo” (Young4Film), ki se zavzema za aktivno vključevanje mladih selektorjev pri oblikovanju programov za mlada občinstva.

Ta inovativen pristop želi spremeniti ustaljeno prakso, v kateri odrasli ustvarjajo programe za mlade, ter omogočiti mladim, da postanejo soustvarjalci filmskih festivalov.

Mrežo sestavlja pet uveljavljenih evropskih filmskih festivalov, in sicer Mednarodni filmski festival Kino Otok – Isola Cinema, Mednarodni festival dokumentarnega filma Beldocs, mednarodni festival kratkega filma v Vilni, Piccolo Grande Cinema in filmski festival Motovun.

Kaj počnejo mladi selektorji?

Cilj mreže Young4Film je razvijati in promovirati evropske filme med osnovnošolci, srednješolci in študenti ter privabiti nove generacije občinstva.

Mladi selektorji tako prevzemajo odgovornost pri izboru filmov za mlada občinstva, promociji in pripravi pedagoških gradiv. Izbrani filmi bodo opremljeni s kakovostnimi digitalnimi gradivi, ki bodo na voljo tudi drugim filmskim kuratorjem, delavcem v filmski vzgoji in pedagogom.

mreža Young4FIlm
Mreža Young4FIlm

Mreža Young4Film vključuje tudi tri kulturne organizacije, ki delujejo na področju filmske vzgoje: A Bao A Qu iz Barcelone (Španija), Meno Avilys iz Vilne (Litva) in Kijufi iz Berlina (Nemčija).

Skupen pristop mreže temelji na metodologiji “Film v gibanju” (Moving Cinema), ki jo je razvila katalonska organizacija A Bao A Qu. Poleg razvoja mladih občinstev je mreža Young4Film zavezana tudi k trajnosti, okoljski ozaveščenosti, uravnoteženi zastopanosti spolov, vključenosti, raznolikosti in reprezentativnosti.

Primeri dobre prakse

Ena izmed aktivnosti mreže je vključevanje mladih selektorjev na filmskih festivalih. Na primeru Mednarodnega festivala Kino Otok – Isola Cinema so mladi selektorji izbrali film “Fårö dokument” velikega avtorja Ingmarja Bergmana za predvajanje na festivalu.

Mladi selektorji so tudi samostojno izbirali filme in se pogovarjali o njih na mednarodnem festivalu v Izoli. Izbrali so film “Knjigam in ženskam pojem” španske režiserke Marie Elorze, ki bo predvajan v okviru programa Kino Istra – Cinema Istria.

Organiziran tudi strokovni seminar

Mreža Young4Film je organizirala tudi strokovni seminar z naslovom “Mladi filmski selektorji za mlado občinstvo!” v sodelovanju s Kinodvorom. Na seminarju so se zbrali strokovnjaki in pedagogi s področja filmske vzgoje ter predstavniki festivalov in kinematografov. Mladi selektorji so delili svoje izkušnje in razmišljanja o aktivnem vključevanju mladih pri oblikovanju filmskih programov.

Mreža Young4Film vabi tudi v prihodnje

Mreža Young4Film se tudi v prihodnje veseli obiska festivalov njihove festivalske mreže in vabi občinstvo, da preveri kakovostne, raznolike in skrbno izbrane filme za za mlada občinstva.

Filmski festivali, ki jih lahko letos še obiščete, so:

Cinehill Motovun Film Festival, Hrvaška, 22.–24. julij 2023 (Motovun) in 26.–29. julij 2023 Gorski kotar

Filmski festival Piccolo Grande Cinema, Milano, Italija, november 2023


Evropski projekt Mladi selektorji za mlado občinstvo! Mreža evropskih filmskih festivalov se izvaja v sodelovanju z Mednarodnim filmskim festivalom Kino Otok – Isola Cinema, pod podporo programa EU Ustvarjalna Evropa, podprogram MEDIA, in Ministrstva za javno upravo RS.

Vir: Kulturni bazar

Naslovna fotografija: Utrinek Festivala Kino Otok, foto: Festival Kino Otok, mreža Young4Film