Izobraževanje

Mladi slovenski prevajalci tekmujejo tudi letos

4. 11. 2019 avtor: Uredništvo

Generalni direktorat za prevajanje pri Evropski komisiji je objavil seznam srednjih šol, ki bodo sodelovale na vseevropskem tekmovanju za mlade prevajalce Juvenes Translatores 21. novembra 2019. Slovenije bodo predstavljale naslednje šole: 

Na letošnjem trinajstem tekmovanju bo sodelovalo 751 srednjih šol iz vseh 28 držav članic EU. Letos bodo izbrani kandidati prvič pisali prevode na računalnikih. Šola lahko na tekmovanje prijavi od dva do pet dijakinj ali dijakov, rojenih leta 2002. Prijavljeni kandidati bodo na dan tekmovanja prevajali enostransko besedilo iz enega od uradnih jezikov EU v drugega.

Prevajalska služba Evropske komisije bo nato ocenila vse prevode ter februarja 2020 objavila po enega zmagovalca ali zmagovalko na državo članico, ki bodo aprila 2020 povabljeni na podelitev nagrad v Bruslju. Trenutna slovenska zmagovalka je Nika Kobetič z Gimnazije Bežigrad v Ljubljani. 

Generalni direktorat Evropske komisije za prevajanje že od leta 2007 vsako leto organizira tekmovanje Juvenes Translatores. Namen tekmovanja je spodbujati učenje tujih jezikov v šolah in mladim odpreti vrata v prevajalski poklic. Sodelujejo lahko sedemnajstletni dijaki in dijakinje, tekmovanje pa na vseh izbranih šolah v EU poteka ob istem času. Že nekaj udeležencev je tekmovanje navdihnilo in spodbudilo, da so se pozneje odločili za študij jezikov in prevajalski poklic. Tekmovanje poudarja tudi bogato jezikovno raznolikost Evrope. 

Seznam vseh izbranih šol je dostopen na tej povezavi.

Vir: Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji
Foto: pixabay