Mladinsko delo

Mladi v Brežicah dokončali projekt Učenje pod krošnjami

13. 2. 2024 avtor: Mladinski center Brežice
plakat

Projekt Učenje pod krošnjami je sofinanciran s strani evropske solidarnostne enota. Gre za solidarnosti projekt, ki ga prijavi skupina najmanj petih mladih. V MC Brežice so bili tako pobudniki za izvedbo mladi prostovoljci. Potekal je od 1. 1. 2023 do 31. 12. 2023. Vrednost projekta je 7.644 evrov.

Ideja za projekt in učilnico na prostem se je porodila, ker predvsem v poletnih mesecih raje več aktivnosti izvedemo kar zunaj. V sklopu projekta smo v parku pri MC Brežice vzpostavili učilnico na prostem, katere cilj je povečati količino, kakovost in koristi izkušenj na prostem za otroke in mlade ter hkrati ustvariti prostor, ki je odprt, dostopen in prilagojen tudi za mlade z manj priložnostmi. Za izgradnjo so bili uporabljeni naravni materiali. 

V učilnici so se odvile različne aktivnosti, kot so glasbena delavnica, dan za družino, orientacijski pohod, poletni tabor, postavitev čutne poti, razvili pa smo tudi priročnik vezan na samo izvedbo projekta. 

Z gradnjo učilnice na prostem smo mladi pridobili inovativni izkustveni učni prostor, v katerem imamo priložnost za izvedbo raznovrstnih aktivnosti in učnih vsebin, tudi ko ni organiziranih aktivnosti pa se tu lahko posedi.

Z izvedbo projekta želimo poleg postavitve učilnice pod krošnjami doseči tudi večjo vključenost in sodelovanje mladih pri mladinskih aktivnostih, spodbujati dialog in izobraževanje v neformalnem okolju.

Sodelovanje v takšnih projektih tudi nam mladim podari neprecenljivo izkušnjo, saj imajo možnost sodelovanja, nabiranja novih izkušenj, izraziti kreativnost. Imeli so priložnost srečati se s projektnim vodenjem, promocijo, organizacijo aktivnosti ipd. 

S postavitvijo učilnice in izvedbo različnih aktivnosti želimo poskrbeti, da bo učilnica na prostem postala primer dobre prakse v lokalnem okolju, za katero si želimo, da bo k uporabi ter druženju pritegnil tudi ostale mladinske organizacije, šole in neorganizirane skupine mladih.

Rezultate si lahko ogledate na tej povezavi.