Evropsko leto mladih / Mladinski dialog

Mladi z evropskim komisarjem o zeleni in solidarni Evropi

24. 11. 2022 avtor: Mladinska mreža MaMa

V četrtek, 24. 11., se je 150 aktivnih mladih zbralo v Hiši EU na mladinskem dialogu z evropskim komisarjem Janezom Lenarčičem, še 50 pa jih je dialog spremljalo prek spletne aplikacije zoom. V evropskem letu mladih so tako mladi iz cele Slovenije dobili priložnost, da njihov glas slišijo tudi v najvišjih institucijah Evropske unije.

Mladi so se z Janezom Lenarčičem, evropskim komisarjem za krizno upravljanje, pogovarjali predvsem o tematikah zelenega prehoda, trenutnih kriz v Evropi, med katere spada tudi vojna v Ukrajini, vlogi mladih pri prepričevanju kriz, solidarnosti in prihodnosti Evrope.

Zanimalo jih je Kako lahko rešimo težavo onesnaževanja z mikroplastiko in kakšno vlogo ima pri tem Evropska unija?

Se lahko odpovemo fosilnim gorivom?

Lahko EU pomaga pri naravnih nesrečah, saj je teh vedno več?

Tematiko zelenega prehoda so povezali tudi s trenutnimi kriznimi situacijami – Zakaj je EU energetsko tako odvisna od Rusije?

Ali humanitarna pomoč Ukrajini pomeni, da smo prenehali pomagati drugim, npr. Siriji?

Kako se lahko mladi vključijo in pomagajo v kriznih situacijah?

Če tudi tebe zanimajo komisarjevi odgovori, si jih lahko ogledaš na videoposnetku.

Prek dialoga je komisar zbrane mlade spodbudil k vključevanju v prostovoljske dejavnosti tako v Sloveniji kot tudi v tujini (v sklopu Evropske solidarnostne enote), jih pozval naj bodo aktivni državljani, ki so politično aktivni in se udeležujejo volitev.

“Zelo je pomembno, da mladi niste tiho. Da zagovarjate in ščitite temeljne vrednote Evropske unije, saj te drugače same po sebi ne bodo obstale. Trdnost Evropske unije je namreč odvisna od njenih vrednot.«

Janez Lenarčič, evropski komisar za krizno upravljanje