Aktivno državljanstvo

Mladi za mlade o medijski svobodi v EU

22. 3. 2022 avtor: Uredništvo

Hiša EU je gostila prvega v seriji seminarjev Mladi za mlade, posvečeni ukrepom za zaščito medijske svobode v Evropski uniji.

V ponedeljek, 21. marca 2022, so v okviru evropskega leta mladih v pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji skupaj s prostovoljcema skupnosti skupajsmo.eu Niko Podakar in Urbanom Lečnikom Spaićem zasnovali projekt Mladi za mlade. Izvedli bodo štiri kratke seminarje, posvečene razpravi o ukrepih za zaščito medijske svobode v EU.

Na prvem seminarju, ki je potekal v Hiši EU, sta ugledni strokovnjakinji za medije in medijsko zakonodajo prof. dr. Sandra Bašić Hrvatin s Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem in Jasna Zakonjšek, odvetnica Odvetniške pisarne Zakonjšek, predstavili argumente za krepitev medijske neodvisnosti in pluralnosti v slovenskem in evropskem prostoru.

Obiskovalci seminarja so med drugim slišali, kje so pomanjkljivosti slovenske medijske zakonodaje, ki vplivajo na demokratičnost in kakovost medijskega diskurza. Zakaj je pomembno, da ima družba jasen pregled nad lastništvom medijev ter mehanizme, ki spodbujajo neodvisno novinarstvo. Kako upravljati javne medije, da ne bodo pod vplivom vladajoče politike. Govorili so tudi o manipulaciji medijskega prostora v času ukrajinske krize, t. i. slap tožbah medijev in novinarjev ter mejah med kritikami novinarskega dela in napada na novinarjevo osebnost.

Posnetek prvega seminarja Medijska svoboda v EU v projektu Mladi za mlade je objavljen na spletu