Mobilnost mladih

Mladi zaključili prvi del projekta proti diskriminaciji

23. 6. 2022 avtor: Raziskovalno izobraževalno središče Dvorec Rakičan
Mladi zaključili prvi del projekta proti diskriminaciji

Mladinski center RISKO je med 6. 6. in 15. 6. 2022 gostil mladinsko izmenjavo z naslovom “Take a step against discrimination”, ki je bila v celoti financirana s strani programa Erasmus+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije MOVIT.

Mladinske izmenjave se je udeležilo 36 mladih iz Slovenije, Hrvaške, Romunije, Madžarske, Litve in Poljske. Mladi so zaključili prvi del projekta, kjer so spregovorili o diskriminaciji, solidarnosti in ranljivih ciljnih skupinah. Mladi so skozi mladinsko izmenjavo prebijali stereotipe in povezovali politično sprte narode, kot so Slovenija – Hrvaška in Romunija – Madžarska. Tekom aktivnosti so mladi bolje spoznali različne manjšine, ki živijo v naših državah in ranljive ciljne skupine (starejši, LGBTQ+ skupnost, brezdomci…), na katere prevečkrat pozabimo, ker se preveč osredotočamo na narodnostne manjšine. Le-te so v vseh državah udeleženkah deležne posebnih pravic in dodatnih financiranj. Ostale ranljive ciljne skupine pa so prevečkrat zapostavljene.

Mladi so skozi desetdnevne aktivnosti obiskali Dom starejših Rakičan, Radio Romic, Hišo Sadeži družbe Murska Sobota, Hišo Evropske Unije v Ljubljani in pripravili foto točko, ki so jo preko spleta približali mladim uporabnikom socialnih omrežij.

Koordinator projekta Marko Lenarčič je povedal, da so zelo zadovoljni z izvedbo prvega dela projekta, saj so se mladi udeleženci zelo povezali in zavzeli za širjenje glasu o preprečitvi diskriminacije. Drugi del projekta bo potekal predvidoma v mesecu septembru ali oktobru 2022.