Izobraževanje

Mladim smo odgovorili na vprašanje »Kua bi u lajfi?«

5. 12. 2022 avtor: Mladinski center Zagorje ob Savi

Mladinski center Zagorje ob Savi in Društvo prijateljev mladine Zagorje ob Savi sta že petič in od tega trikrat na spletu organizirala predstavitve poklicev »Kua bi u lajfi?«.

Dogodek je namenjen mladostnikom_cam in mladim z namenom, da si lažje odgovorijo na to vprašanje in si olajšajo odločitev o svoji poklicni poti. Različni poklici (strojevodja, prof. razrednega pouka, ravnateljica, prodajnik, policist, zdravnica, gasilec, kadrovica, psihologinja, socialna delavka, elektroinženir, vzgojiteljica, mladinska ulična delavka, trenerka mehkih veščin in drugi) so več kot 80 mladim, starim med 13 in 18 let, predstavili svojo poklicno pot in trenuten poklic, ki ga opravljajo. Predstavili so jim tudi po en predmet, ki ga pri svojem poklicu uporabljajo ter povedali, zakaj. Na koncu predstavitev je bil tudi čas za vprašanja mladih.

Letošnje leto so se ob pomoči Zasavske gospodarske zbornice pridružili tudi poklici tehničnih smeri iz zasavskih gospodarskih podjetij, kar je obogatilo izbor poklicev.

Istočasno so na dogodku potekale štiri predstavitve različnih poklicev in mladi so lahko prehajali iz ene sobe na platformi Zoom v drugo ter poslušali predstavitve in spraševali poklice o vsem, kar jih je zanimalo. Zastavili so jim vprašanja, povezana z zahtevnostjo službe in študija, o višini plače in o delavniku oz. prostih vikendih.

Poklici so z veseljem podelili svoje izkušnje z njimi. Mladi so med drugim slišali, da imajo nekatere poklicne poti tudi stran poti in je to v redu in da se lahko v času šolanja ali študija premislijo in se izučijo za drug poklic.

V sobi za druženje pa so si udeleženci_ke ob prisotnosti mladinskih delavk izmenjali slišano v pogovorih s poklici ter se spoznavali mladostniki_ce in mladi iz različnih krajev po Sloveniji.

Ob koncu so udeleženci_ke ocenili, da jim je udeležba na dogodku olajšala njihovo karierno pot ter da imajo jasnejšo sliko o sebi »kua bi u lajfi«.