Mobilnost mladih

Mladinska izmenjava Back to basics

22. 9. 2022 avtor: Mladinski center Idrija
skupina mladih

Erasmus+ izmenjava Back to basics 2022 na Nizozemskem sta bila ena izmed najrazburljivejših in emocionalno polnih dveh tednov v mojem življenju.

Neverjetno, kako se lahko šestdeset ljudi iz enajstih evropskih držav v tako kratkem času poveže na takšnem nivoju. Sedaj je mesec dni od konca izmenjave in mnogi se obiskujejo s tistimi, s katerimi so se najbolj povezali.

Verjetno so k temu pripomogle dobro načrtovane in izvirne aktivnosti, ki so posameznika postavile v cono, ki pogosto ni bila več udobna. Šlo je za aktivnosti, ki te niso izzvale le k razmišljanju, ampak predvsem k empatičnemu in strateškemu skupinskemu delu. Vse kar se je izvajalo, se je izvajalo z mislijo, kako bodo pridobljene veščine udeležencem pomagale, ko zapustijo Nizozemsko.

Moj pogled na to, kaj je resnično pomembno v življenju se je po prihodu domov zelo spremenil. Odkar sem nazaj, se moje misli vse manj vstavljajo pri nepomembnih rečeh, ki človeka spravijo v slabo voljo, ga oropajo energije in ga nato pustijo praznega. Na vse gledam širše, zavedam se, da kar imam, ni samoumevno in sem na splošno srečnejša.

Vse to verjetno zveni zelo filozofsko, pa vendar je ta izmenjava dokazala, da takšni dogodki niso sami sebi namen in da imajo lahko močan vpliv na posameznikovo življenje. Tako da, če razmišljaš o udeležbi, pojdi, res dvomim, da bi ti lahko bilo žal.

Zapisala udeleženka izmenjave Arlina Letonja