Mobilnost mladih

Mladinska izmenjava EYOS: European Youth on Stage

1. 4. 2022 avtor: Uredništvo

Med 18. in 20. marcem je v italijanski Padovi potekala mladinska izmenjava, del Erasmus+ projekta EYOS: European Youth on Stage, ki se je je udeležilo osem mladih iz Slovenije: Sead, Dževad, Petar, Filip, Stanko, Jan, Danijela in Sara.

Kmalu po prihodu in nastanitvi v hotelu se je imela slovenska ekipa priložnost srečati z mladimi iz Italije, Portugalske, Švedske, Hrvaška in Nemčije v GEA Coop Sociale, ki je primarno namenjen druženju in političnemu zbiranju socialno ogroženih in marginaliziranih družbenih skupin in posameznikov, in z njimi deliti svoje izkušnje in ideje, povezane s temo evropskih ciljev mladih.

V soboto so se udeleženci zbrali v kulturnem centru San Gaetano, kjer so prek družabnih iger gradili trdnejše vezi med ekipami, reševali izzive in se povezovali. Mladi so tudi uprizarjali kratke gledališke točke in tako na kreativen način predstavili evropske cilje mladih, ki se osredotočajo na različna področja, ključna za izboljšanje položaja mladih v Evropi: povezovanje EU z mladimi, enakost vseh spolov, vključujoča družba, informacije in konstruktivni dialog, mentalno zdravje, podeželska mladina v ospredju, kakovostna zaposlitev za vse, kakovostno učenje, prostor in participacija za vse, trajnostna zelena Evropa ter mladinske organizacije in evropski programi.

Proti večeru so se udeleženci sprehodili pod arkadnimi hodniki, ki obdajajo ozke uličice, in si ogledali stari del Padove, mesta, ki leži ob reki Bacchiglione. Ves čas jih je spremljala snemalna ekipa, s pomočjo katere so po mladi posneli več kratkih intervjujev in na koncu obiskali še baziliko sv. Antona, ki združuje tako romanske kot gotske elemente.

Padova je v primerjavi z Benetkami, ki so si jih mladi ogledali v nedeljo, za turiste nekoliko manj zanimiva, a lahko ob dobri družbi lahko prav tako predstavlja posebno doživetje. Kot omenjeno, se je skupina zadnji dan izmenjave z vlakom odpeljala do Benetk, kjer je občudovala baziliko sv. Marka, Doževo palačo, Most vzdihljajev in druge znamenitosti. Pred odhodom domov so si beneške ulice ogledali še iz vode – na pot po kanalih so se namreč podali s tradicionalno gondolo ter tako zaključili druženje z ostalimi mladimi, ki so sodelovali v projektu.