Vključenost

Mladinska izmenjava “Lahko sem prostovoljec”

11. 3. 2020 avtor: Uredništvo

Predstavniki Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto so se udeležili mladinske izmenjave Erasmus+ “I can Volunteer“, ki je potekala v mestu Forli, v Italiji, od 4.2. do 12.2.2020. Mladinska izmenjava je potekala na temo volunterstva oz. prostovoljstva kot načina življenja. Mladinske izmenjave se je udeležilo 30 mladih iz 4 držav (Hrvaška, Poljska, Romunija in Slovenija).

Prvi dan so se udeleženci spoznavali med seboj in se seznanili s temo mladinske izmenjave “I Can Volunteer”. Kasneje je vsak udeleženec povedal, kaj si predstavlja pod besedo prostovoljstvo in predstavil svoje izkušnje s prostovoljstvom.

V mestu Forli se nevladne organizacije nenehno trudijo in pripravljajo nove in nove projekte, s katerimi želijo v dogajanje v mestu in okolici vključiti kar čim večje število prebivalcev. Projekti, ki jih pripravljajo, so namenjeni vključevanju ranljivih skupin v lokalno okolje. V Centru Diego Fabbri tako pripravljajo tudi gledališke igre za slepe in slabovidne, gluhe in naglušne. V to vlagajo zares veliko truda, pa čeprav v mestu živi manj kot 200 ljudi z okvaro vida, toda kljub temu se dela zares ogromno na področju vključevanja ranljivih skupin.

Udeleženci so obiskali tudi nihovo Karitas ter trgovino z rabljenimi stvarmi (second hand store), kjer ves denar od prodaje namenijo za pomoč v Afriki. Izmenjavo so zaključili s predavanjem “EU solidarity corps”, ki so jo predstavili prostovoljci iz Bologne.

Vir in foto: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto