Mobilnost mladih

Mladinska izmenjava – The art of including

12. 5. 2022 avtor: Uredništvo

Letošnje leto se je za mlade iz Novega mesta začelo zelo pestro. V dobrem mesecu dni so v Društvu za razvijanje prostovoljnega dela v Španijo, natančneje v Iscar, poslali kar tri različne ekipe. Nazadnje so to bili Aljaž, Miha, Tina, Ksenja in Vito, ki so se udeležili Erasmus+ mladinske izmenjave The Art of Including. Poleg na novo pridobljenih znanj in izmenjanih izkušenj na temo spletnega nasilja in nadlegovanja so se njihovi mladi domov vrnili polni vtisov in novih prijateljstev. Kaj vse so jim izdali ob povratku domov, si lahko preberete spodaj. 

Aljaž: Pred izmenjavo v Iscarju sem se že udeležil izmenjav v Cagliariju, Mostarju in Istanbulu, toda ta se mi bo zagotovo najbolj vtisnila v spomin. S seboj sem imel odlično slovensko ekipo (Ksenja, Tina, Miha, Vito), s katero smo se ujeli od prvega trenutka, ko smo se srečali v Ljubljani. Bili smo zares povezana ekipa, ki se je znala dopolnjevati in sodelovati, tako da smo do konca izmenjave postali prijatelji – za vedno. Tudi ostali udeleženci so bili neverjetni in na koncu smo vsi odšli iz Iscarja kot ena velika družina, ki je skupaj preživela lepe in malo manj lepe trenutke. In prav to je tisto, kar skupino najbolj poveže. Ponosno lahko povem, da smo bili s strani organizatorjev izpostavljeni kot ekipa, ki je največ doprinesla celotnemu projektu in tudi naša kulturna noč je bila ocenjena kot najboljša. Tudi sama tema, spletno nadlegovanje, je zagotovo vplivala na to, da smo se tako povezali, saj smo se v naših življenjih skoraj vsi že srečali s kakšno obliko spletnega nasilja. Tema nam je ponudila možnost, da se odpremo drug drugemu na drugačen, globlji način. Organizatorji in sama organizacija celotne izmenjave so bili odlični, ter so ves čas pomagali, da je stopnja energije ostajala na visokem nivoju. Za konec lahko samo še povem, da se iz Iscarja vračam bogatejši, saj sem spoznal prijatelje za vse življenje in nabral neke nove izkušnje, ki se jih bom za vedno spominjal, novo znanje pa zagotovo uporabljal pri svojem delu kot mladinski delavec.

Miha: Mladinska izmenjava v španskem Iscarju, ki je potekala med 17. in 25. aprilom 2022, je bila pravzaprav moja prva izmenjava in izkušnja na Erasmus+ projektu, za katero pa moram reči, da mi je spremenila življenje. Ja, življenje! Spoznal sem različne kulture, pridobil nove prijatelje, se zabaval, delil svoje zgodbe in bil prisoten čisto v vsakem momentu. Pozitivna energija je iz mene kar izžarevala dan za dnem in ni upadla. “To je tisto, kar bi rad počel”, sem rekel sam pri sebi. “V tem uživam in to mi daje moč, da vsak dan vstanem poln energije, ki jo bom trosil med ljudi skozi celoten dan.” Mislim, da sem s svojo prisotnostjo na projektu veliko ljudem narisal nasmešek na obraz in jim polepšal trenutke. Se že veselim naslednje izmenjave.

Tina: Z najboljšo ekipo, ki jo je skupaj z mano sestavljalo pet članov, smo se v noči na 16. 4. odpravili na pot proti Španiji, na Erasmus+ mednarodno izmenjavo. Na pot smo odšli dan pred samim začetkom izmenjave, tako da smo kot turisti soboto preživeli v Madridu, hkrati pa smo se še bolj spoznali med sabo in se povezali, tako da smo postali res dober tim. Naslednji dan smo se odpravili v Iscar, majhno mestece, ki ga tudi mnogi Španci ne poznajo, kjer smo preživeli naslednjih devet dni. Bili smo najboljša ekipa, kar so potrdili sami organizatorji. Spodbujali smo se med sabo in tudi udeležence iz drugih držav, vedno smo poskrbeli za prijetno vzdušje in motivirali ostale. Delavnice so mi bile všeč zaradi same teme. Tudi moja ekipa v projektu (udeležence so organizatorji pomešali, tako da nismo bili samo člani ene nacionalne ekipe skupaj med delavnicami),  s katero smo cel teden preživeli skupaj, je bila vrhunska. Čas je minil hitro ravno zato, ker smo se imeli odlično. Saj vsi poznamo izrek: »Kar je dobro, ni slabo.« Za predstavitev smo napisali tudi pesem o društvu DRPD, katere refren so si zapomnili vsi udeleženci izmenjave in ga prepevali še zadnji dan. Tako se je na hodniku slišalo le »DRPD, DRPD«, ki mu je sledil prijeten nasmeh udeleženca iz Španije, Italije, Turčije, Slovaške ali Severne Makedonije. Res prijeten občutek! Tudi nacionalni večeri so bili zelo zanimivi, saj smo spoznali veliko različnih kultur in običajev ostalih držav udeleženk. Tudi časa za neformalno druženje je bilo kar nekaj – po predstavitvi držav smo vedno odšli v disko, kjer smo se z drugimi povezali na drugačne načine. Sama sem se skozi ples. Vedno je zakon biti na projektih kot je bil ta in komaj čakam, da grem spet na naslednjega!

Ksenja: Na pot proti Španiji smo se odpravili v poznih večernih urah iz Ljubljane, kjer se je zbrala celotna ekipa in nadaljevala pot proti Dunaju, od koder smo poleteli v Madrid, tam pa preživeli prosti dan. Prosti čas v Madridu je bil lep začetek te izmenjave, saj smo se lahko malo spočili in si ogledali mesto. Arhitektura je bila čudovita, prav tako pa smo imeli srečo, da smo ujeli velikonočno procesijo, ki je precej drugačna od tega, kar vidimo v Sloveniji. To je bil super zanimiva predstava! V nedeljo smo se zjutraj odpravili v Iscar, kjer smo prvi dan namenili spoznavanju drugih udeležencev, tudi delavnice na izmenjavi so bile prilagojene temu. S skupino smo se kar hitro spoznali in ujeli, za kar sem hvaležna, saj so bili vsi precej komunikativni in sproščeni. Hitro se nam je ponudila tudi možnost spoznavanja Iscarja, saj smo se, razdeljeni v skupinah, odpravili v lov na zaklad. Igra je bila zanimiva, lepo je bilo videti mesto in se še bolj povezati z ekipo. Vsako jutro smo imeli t. i. energizerje, ki jih je vsak dan izvajala ena izmed udeleženih ekip. Nato smo pričeli z delavnicami o nasilju na spletu, v katerih so nam organizatorji približali temo, kako se spopasti s problemom nasilja, kako vpliva na nas in kako se zaščititi.  Razdelili smo se v skupine in pričeli z različnimi delavnicami, kjer smo se naučili pravilne komunikacije z ljudmi, da jih ne užalimo, prav tako pa smo naredili video in plakat ter imeli modno pisto, kjer smo želeli ta problem približati drugim ljudem. Posamezne države so tudi predstavile situacijo o nasilju na spletu v svoji državi, kjer smo pridobili širšo sliko o problematiki. Delavnice so bile zanimive, všeč mi je bilo, da ni bilo preveč teorije, menim pa, da bi lahko imeli več delavnic ali pa obdelali več različnih tem (da se ne bi tako osredotočili izključno na spletno nasilje). Zelo pomembno se mi je zdelo, da smo države predstavile primere tovrstnega nasilja, saj smo tako spoznali situacije, ki se dogajajo po vsem svetu in moram reči, da so se zgodbe nas vseh kar močno dotaknile. Celotna izkušnja mi je bila zanimiva, saj smo se lahko spoznali med sabo, prav tako pa tudi druge države, saj je vsako noč potekal kulturni večer. Zelo hvaležna sem za to, da sem bila udeleženka pri izmenjavi v Španiji.

Vito: Polni pričakovanj smo se odpravili na pot proti Španiji. Ko smo z letalom prispeli v Madrid, smo si skupaj ogledali mesto, saj še nobeden od nas ni obiskal glavnega mesta Španije. Navdušeni smo bili nad ogromnim zelenim parkom, velikim trgom, lepo infrastrukturo, ki jo ponuja mesto. Kmalu je nastopil čas za odhod v Iscar, kjer je potekala naša izmenjava. Prva dva dneva sta bila namenjena spoznavanju udeležencev, nato pa so nastopile malo resnejše teme. Delavnice in pogovorili so bili namenjeni spletnemu nasilju, ki je dandanes v družbi kar velik problem. Učili smo se pravilne komunikacije z drugimi, kaj storiti, če smo priča takim dejanjem, izdelali smo tudi nekaj plakatov, ki ozaveščajo o tej temi. Vse skupine so imele tudi predstavitev, kaj vse bi lahko naredili, da se ta problem zmanjša. Ker je Iscar zelo majhnp mestece, smo se kar hitro navadili nanj. Vsem je padel v oči grad, ki stoji na hribu nad mestecem ter smo komaj čakali, da izkoristimo prosti čas za njegov obisk. Dneve smo začenjali s telovadbo, zaključevali pa s kulturnimi večeri, kjer se je vsak dan predstavila ena izmed sodelujočih držav. Tako smo imeli možnost bolje spoznati različne države in poskusiti značilne jedi, ki so bile, moram priznati, zelo okusne. Med izmenjavo smo obiskali tudi Valladolid in Salamanco. Tam smo imeli veliko prostega časa za raziskovanje in odkrivanje mnogih zanimivih reči. Najbolj me je presenetilo, koliko različnih živali je bilo v valladolidskem parku. Tekom tedna sem pridobil kar nekaj novih prijateljev, za katere sem prepričan, da bomo ostali v stiku ter se v bližnji prihodnosti tudi obiskali. Zadnji dan smo se odpravili nazaj proti Madridu, kjer smo preživeli še eno noč, nato pa smo morali oditi domov. Zelo sem hvaležen za to izmenjavo, saj sem spoznal veliko super oseb, ki jih morda brez tega nikoli ne bi, pridobil sem več znanja angleščine, pa tudi nekaj drugih jezikov, spoznal različne kulture drugih držav.

p.s. Če se morda tudi ti odločaš za udeležbo v kaki mladinski izmenjavi in si v dvomih, prijavi se, ne bo ti žal!