Mobilnost mladih

Mladinska izmenjava v Celju

4. 10. 2023 avtor: Mladinski EPI center Piran
mladi na izmenjavi

From the Earth to the Stars (Od Zemlje do zvezd)

Letos avgusta je skupina mladih, v spremstvu mladinskih delavk ŠIMC, Mladinskega EPI centra, organizirala in sodelovala na mednarodni izmenjavi v Celju.

Teden smo preživeli v družbi skupine mladih iz Španije in Litve. Iz vsake države se je izmenjave udeležilo 8 udeležencev starosti od 16. do 18. let v spremstvu mladinskih delavcev.Preko različnih delavnic in iger smo spoznavali kulture drug drugega, vsaka skupina pa je pripravila tudi svoj nacionalni večer, kjer je predstavila svojo državo, običaje in kulinariko. Osrednja tema mladinske izmenjave je bilo sodelovanje mladih pri pisanju in ilustraciji knjige, v kateri so s tremi zgodbami med seboj povezali značilnosti domačih krajev v obliki fantazijske zgodbe, pravljice ter alternativne zgodovine.

Preko delavnic so gradili na svojem znanju tujih jezikov, reševanju problemov in komunikaciji. Ob zaključku izmenjave so nastale nove ideje za nadaljna srečanja med državami, katera že načrtujemo. Knjigo, ki je nastala, bomo predstavili v Knjižnici Lucija v petek, 13.10.2023 ob 17. uri

Mlade, ki si želijo mednarodnih izkušenj, vabimo v Mladinski EPI center Piran ali Lucija, kjer vam lahko predstavimo tudi druge mednarodne priložnosti za mlade.