Mladinsko delo

Mladinski delavci iz treh držav povezali izkušnje

3. 4. 2024 avtor: Zavod Nefiks

Med 20. in 24. marcem je v MKC Maribor – Hostel Pekarna potekal intenziven trening namenjen mladinskim delavcem iz Slovenije, Hrvaške in Romunije. Dogodek, v okviru projekta You(th)App, je prinesel bogato izmenjavo znanj in praks, ki bodo obogatile izkušnje kar tridesetih mladinskih delavcev.

Glavne teme treninga so bile duševno zdravje mladih in skrb zase, participacija mladih ter inovativni pristopi v mladinskem delu. Udeleženci treninga so si vzeli tudi čas za odkrivanje Maribora preko zabavne pustolovščine Mini Adventures.

Na temo duševnega zdravja so se udeleženci naučili pomembnosti skrbi zase in za mlade, pri čemer so raziskovali različne pristope k vzpostavljanju in ohranjanju varnega prostora. Delavnice so se dotaknile tudi uporabnih orodij, kot je psihološka prva pomoč, ki jo mladinski delavci lahko uporabijo v svojem vsakdanjem delu.

Dobre prakse projekta Youheal je z nami delila Tanja Bogataj, trening pa sta z dragocenimi izkušnjami in praktičnimi vajami obogatila tudi Urška in Marko Pavlovič iz Mladinskega centra Zagorje. Velik poudarek treninga je bil tudi na participaciji mladih. Udeleženci so raziskovali mrežo in platformo Ljubljana mesto učenja, participativni proračun v Mladinskem centru Vič in spoznali zgodovino MKC Maribor, ki nas je gostil.

Posebna pozornost je bila namenjena tudi predstavitvi in testiranju aplikacije za mladinske delavce, ki je nastala v okviru projekta You(th)App. Aplikacija, 4you(th)work, ki je trenutno še v fazi testiranja, predstavlja orodje, ki s praktičnimi funkcijami olajša delo mladinskim delavcem.

Trening v Mariboru je tako predstavljal pomemben korak k izboljšanju kakovosti mladinskega dela za udeležence, hkrati pa je okrepil mednarodno sodelovanje in izmenjavo izkušenj med mladinskimi delavci iz različnih držav. S takšnimi dogodki se krepijo vezi med udeleženci ter se spodbuja trajnostni razvoj mladinskega sektorja na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni.

mladi
list
promo material
logotip

*Projekt You(th)App (2022-2-SI02-KA220-YOU-000097309) sofinancira Evropska unija v okviru programa Erasmus+.