Zdravje

Mladinski svet Slovenije opozoril na duševne stiske mladih

11. 10. 2019 avtor: Uredništvo

Mladinskem svetu Slovenije (MSS) so ob včerajšnjem dnevu duševnega zdravja na novinarski konferenci opozorili na, po njihovi oceni, premalo naslovljeno področje duševnega zdravja v Sloveniji. Posledice nereguliranega področja prizadenejo tudi mlade, ki se ob vstopu v samostojno življenje srečujejo še z mnogimi drugimi izzivi, kot sta iskanje primerne zaposlitve in stanovanja. 

Sistemsko vprašanje reševanja duševnega zdravja je pomanjkljivo, duševne motnje so stigmatiziranje, dostop do strokovne pomoč je otežen, je na srečanju z novinarji izpostavila predsednica Mladinskega sveta Slovenije, Anja Fortuna. Izpostavila je naslednje ugotovitve, katerih rešitev potrebuje takojšnje sistemske rešitve:

Na MSS poudarjamo, da je krepitev kadrovskih kapacitet na področju nudenja pomoči ključna, tako z vidika zagotavljanja specializacij in zaposlovanja mladih, ki so zaključili študij psihologije oziroma medicine, kot tudi z vidika mladih prejemnikov pomoči, za katere je prehajanje v samostojno in aktivno življenje zaradi duševnih stisk oteženo,” so zapisali v sporočilu za javnost.

Zato so pozvali k čimprejšnji zakonski ureditvi področja duševnega zdravja in implementaciji lani sprejete Resolucije o nacionalnem programu duševnega zdravja v sodelovanju s stroko. “Mladi si želimo strokovno in kakovostno usposobljen kader, ki bo skrbel tako za preventivo in kurativo vseh posameznikov na področju duševnega zdravja ter sistemske celostne rešitve, ki bodo omogočale regulacijo področja ter boljšo oskrbo na področju duševnega zdravja,” so še pozvali v MSS.

Vir: STA in MSS
Foto: pixabay