Vključenost

Mladost na burji privabila že več kot 1.300 mladih

14. 10. 2019 avtor: Uredništvo

Z novim šolskim letom je v občini Ajdovščina burja zavela z novo, mladostniško močjo. Program Mladost na burji spodbuja otroke in mlade k aktivnemu prostovoljnemu udejstvovanju v lokalni skupnosti ter k ustvarjanju bolj solidarne in vključujoče družbe. Inštitut za mladinsko politiko Ajdovščina je s septembrom pričel z izvajanjem programa, v enem mesecu pa se je vpisalo že preko 1.300 otrok in mladih

»Veseli smo, da je že prvi mesec izvajanja, program deležen tolikšnega zanimanja in podpore: tako s strani otrok in mladine kot učiteljev, staršev ter lokalnega okolja in organizacij, ki v njem sodelujejo. Ponosni smo, da se lahko naše okolje zanese na aktivne mlade, ki so sprejeli izziv in se zavezali, da bodo s svojimi prostovoljnimi in prizadevnimi aktivnostmi pridobivali kompetence za osebnostno rast, predvsem pa za aktivno udejstvovanje v skupnosti,« pohvali vse sodelujoče Rozana Mužica z Inštituta za mladinsko politiko.

V okviru programa otroci in mladi izvajajo aktivnosti na štirih področjih, ki so jih v občini Ajdovščina prepoznali kot ključne za ustvarjanje prijaznejšega okolja ter pridobivanje znanj, kompetenc in veščin, ki otrokom in mladim pomagajo pri odraščanju v zdrave, aktivne, solidarne in odgovorne posameznike, sposobne prevzemanja odgovornosti zase, za svoje bližnje in družbo kot celoto:

Če udeleženci v programu v enem šolskem letu izvedejo po tri aktivnosti z vsakega od navedenih področij, prejmejo značke, vse aktivnosti pa se beležijo v lične dnevnike, ki, tako kot tudi značke, nosijo ime po lokalnih danostih oz. znamenitostih (Grozdek , Hubelj, Čaven, Kastra in Burja).

Program je izviren in edinstven v našem širšem okolju ter je rezultat sodelovanja različnih lokalnih akterjev, ki so svoje znanje, izkušnje ter vizije delili z Občino Ajdovščina in Inštitutom za mladinsko politiko, da bi skupaj zasnovali program, ki bo nagovarjal mlade. Pri zasnovi programa so sodelovale vse šole v ajdovski občini, številne nevladne organizacije in javni zavodi ter seveda Občina Ajdovščina.

Tadej Beočanin, župan Občine Ajdovščina je izrazil svojo podporo mladim z besedami: »Ponosen sem, da Občina Ajdovščina premore mlade, ki si želite spreminjati svet na bolje. Tako bo naša lokalna skupnost bogatejša za posameznike, ki bodo prevzeli odgovornost ne samo zase, pač pa tudi za družbo, v kateri živijo … Vabim te, da svoje naloge opravljaš vestno, se ob tem veliko naučiš in seveda zabavaš ter spoznavaš nove kraje in ljudi.« 

Otroke in mlade še naprej vabijo, da sprejmejo izziv in se jim pridružijo! Prijavnice dobite na spletni strani www.mladostnaburji.si, kjer je na voljo tudi več informacij.

Več o projektu najdete v tem prispevku.

Vir in foto: Inštitut za mladinsko politiko Ajdovščina