Vključenost

Moč deklic je neustavljiva

11. 10. 2019 avtor: Uredništvo

Ob današnjem svetovnem dnevu deklic UNICEF poudarja, da so deklice neustavljive, saj v sebi nosijo izjemno moč in energijo, s čimer lahko uresničijo svoj polni potencial, če imajo enake možnosti. Vlaganje v deklice pomembno prispeva k razvoju družbe.

Od sprejetja Pekinške deklaracije leta 1995, najbolj celovitega programa za izboljšanje pravic žensk in deklic, se kaže naslednji napredek:

Kljub napredku pa izzivi ostajajo, saj milijoni deklic po vsem svetu še vedno nimajo možnosti, da bi uresničile svoj polni potencial. Po podatki UNICEF-a je:

UNICEF si prizadeva za enake možnosti za vsako deklico. Poseben program zaščite je usmerjen v prepoved otroških porok, izkoriščevalskega otroškega dela in izpustitev vseh otrok iz bojnih skupin. Z vladami in s partnerji po vsem svetu sodeluje pri načrtovanju in implementaciji politik, ki sistemsko spreminjajo življena otrok na bolje, ozaveščanju v skupnostih za spremembo norm in vrednot ter zagotavlja psihosocialno pomoč in programe za najranljivejše otroke.

Vir in foto: UNICEF Slovenija