Prostovoljstvo

Moč prostovoljstva za duševno zdravje

1. 6. 2023 avtor: Center eksperimentov Maribor
srečanje Prostovoljstvo za duševno zdravje

Ob letošnjem Festivalu prostovoljstva so se zaposleni v EKTC Maribor udeležili nadvse zanimivega pogovora v organizaciji Infopeka o moči prostovoljstva za duševno zdravje skupnosti z priznanimi psihologom g. Prosnikom in psihologinjo Nino Babič. Oba sta iz svojih bogatih izkušenj povzela pomen prostovoljstva za razvoj družbe in posameznika.

Današnje stanje v družbi in težke situacije pri vzgoji mladih kažejo, da bi bilo nujno potrebno ravno mlade bolj ozavestit o oblikah prostovoljskega dela in možnosti vključevanja. Prostovoljstvo bogati tako tiste, ki se z njim ukvarjajo, kot tudi tiste, ki so deležni njihovega dela. Vezi, ki se stkejo v takih situacijah so neprecenljive izkušnje za vse življenje in lahko pozitivno vplivajo na določene življenjske odločitve in tudi pri izbiri poklica.

Ena od možnosti je tudi medgeneracijsko sodelovanje, saj je prenašanje znanj in izkušenj lahko obojestransko. Življenjski primeri nam kažejo dobre strani takega sodelovanja.

Zaposleni v Centru eksperimentov z velikim veseljem vsako leto sodelujejo s številnimi prostovoljci in tako prenašajo ter izmenjujejo znanje in izkušnje med generacijami. Vedno se veselijo tudi novih mladih prostovoljcev.