Zaposlovanje

“Moja digitalna kariera! Nefiks karierni dan 2023”

16. 1. 2023 avtor: Zavod Nefiks
Miha Babič, FOTO: Valeriia Styepanovich

Na več kot 40 srednjih šolah po vsej Sloveniji bo v januarju 2023 že osmo leto zapored potekal Nefiks karierni dan, tokrat pod geslom “Moja digitalna kariera.”

Digitalizacija je vedno bolj prisotna na vseh področjih življenja in na Zavodu Nefiks se zavedajo, da bo tehnologija igrala pomembno vlogo v izgradnji kariere in vplivala tudi na obstoječe poklice, na primer poklic ortodonta, zato so to nenehno spreminjajoče se področje predstavili dijakom in jih tako opolnomočili za uspešno karierno pot. Dijaki so na delavnicah s pomočjo mladih ambasadorjev spoznali, kako se pripraviti na izzive prihodnosti, kateri so poklici in kompetence prihodnosti ter kakšne zaposlitve jih čakajo v digitalni dobi.

Preko video posnetkov so dijake nagovorili trije govorci, ki zelo konkretno predstavijo, kako digitalizacija vpliva na njihovo poklicno življenje. Dijakom je svoje delo predstavil Miha Bobič, dr. dent. med, specialist ortodont, ki pri svojem delu namesto mavčnih modelov uporablja 3D skener, s pomočjo katerega poskenira zobe in pacientom predstavi, kakšne možnosti terapije so možne. Bobič ocenjuje, da si je s pomočjo teh procesov svoje delo precej olajšal in ga pacientom naredil bolj prijazno. Žiga Brinšek, inženir elektrotehnike se v profesionalnem življenju ukvarja z robotiko v logistiki, v prostem času pa z avtomatizacijo v kmetijstvu. S pomočjo digitalizacije je Brinšek avtomatiziral rastlinjak, vpeljal elektronsko odpiranje vrat v kokošnjaku in uporabnikom omogočil mobilni nadzor vlage in temperature v rastlinjaku. Dijakom sporoča, naj na svoji karierni poti interdisciplinarno povezujejo področja, saj to prinaša na njihovo karierno pot ogromno dodano vrednost. Aleš Pevc, vodja tehnološko razvojnih projektov v Tehnološkem parku Ljubljana, ocenjuje, da bodo tehnologije virtualne in obogatene resničnosti v roku desetih let korenito vplivale na področje turizma in gostinstva ter imele vpliv tudi na izobraževanje in druga področja.

“Za današnje srednješolce je neizogibno, da se bodo na svoji karierni poti srečali z digitalizacijo in da bo ta imela ogromen vpliv na njihovo karierno pot. Zato smo zanje zasnovali delavnice, preko katerih lahko iz prve roke spoznajo, kako si lahko svoje delo s pomočjo digitalizacije olajšajo. Hkrati pa jih želimo opozoriti, da digitalna pismenost vključuje tudi področja varnosti, komunikacije, zbiranja, shranjevanja, proizvodnje in iskanja informacij”

je o namenu Nefiks kariernega dneva povedala Nives Felić, mladinska delavka iz Zavoda Nefiks.

Nefiks karierni dan so na Zavodu Nefiks pripravili v sodelovanju z Zavodom 404. Dogodek se je odvijal v okviru Kariernega tedna Mreže KROJ, ki je potekal med 9. in 13. januarjem 2023 pod geslom “Ukroji si svojo prihodnost”.

Dogodek financirajo Urad za mladino MOL, Urad RS za mladino in Ministrstvo za javno upravo.

Za več informacij na družabnih omrežjih (Facebook, Instagram) sledite Zavodu Nefiks ter spremljate spletno stran: www.nefiks.si. Za dodatne informacije se obrnite na Nives Felić (nives.felic@nefiks.si, 040 698 915).