Mladinska politika

Na Blejskem strateškem forumu tudi Urad za mladino

30. 8. 2023 avtor: Uredništvo
Blejski strateški forum Urad za mladino

Potekal je Blejski strateški forum, kjer so voditelji držav zahodnega Balkana pretresali številne izzive, sodeloval pa je tudi Urad za mladino.

Kot osrednje sporočilo foruma je zazvenela potreba po skupnih prizadevanjih za premagovanje izzivov, ki pestijo regijo. Voditelji so se enoglasno zavzeli za nadaljnjo širitev Evropske unije, poudarili pa so tudi ključno vlogo solidarnosti med državami ter nujnost reform, zlasti v luči naraščajočih podnebnih sprememb.

Mladi – srce srečanja

Na forumu niso bili prisotni le voditelji držav, temveč tudi mladi in njihove perspektive. Vzdušje je bilo obogateno s prisotnostjo vršilke dolžnosti direktorice urada za mladino, mag. Tine Kosi, ter Igorja Jesiha. Njuni pogovori različnimi visokimi udeleženci, med drugim z direktorjem direktorata za demokratično participacijo Sveta Evrope, Matjažem Grudnom, so dodala pomemben pečat dogodku.

Mladi v središču pozornosti

Posebej dragocen trenutek se je zgodil na panelu, ki ga je moderirala predsednica Republike Slovenije, Nataša Pirc Musar. Mladi so bili postavljeni v središče pozornosti, saj je bila v ospredju prav tema bega možganov. Izziv, ki ga prinaša beg možganov, se namreč ne dotika le držav zahodnega Balkana, temveč je tudi pomembna tema za Slovenijo, ki se sooča s podobno problematiko.

Uresničevanje priložnosti za mlade

Urad RS za mladino se po koncu foruma ne namerava zaustaviti. Zavzeto bo še naprej spodbujal ukrepe, ki omogočajo mladim, da ustvarijo svojo prihodnost. S poudarkom na izobrazbi, karieri in družinskem življenju v Sloveniji, bodo nadaljevali svoje delo in prispevali k boljši prihodnosti tako za mlade kot za državo kot celoto.

Skupaj k boljši prihodnosti

Blejski strateški forum je zopet dokazal, da je združevanje voditeljev držav zahodnega Balkana ključno za iskanje rešitev vseh izzivov, s katerimi se sooča regija. Skozi solidarnost, mlade in poudarek na potrebnih reformah so postavili trdne temelje za boljšo prihodnost. Pot do napredka je morda dolga, a s takšnimi dogodki se utira pot skupnemu cilju – stabilni, uspešni in vzajemno podprti družbi.

Vir vsebine ter fotografije: Urad RS za mladino